Abiznis

Toščelik u modernizaciju Željezare uložio više od šest miliona eura

303zeljezara
O
d dolaska turske kompanije Toščelik u nikšićku Željezaru, u maju 2012. godine, javnost, osim rijetkih, šturih saopštenja, nije imala prilike da sazna nešto više o ulaganjima, poslovanju i drugim detaljima ostvarivanja ugovornih obaveza.

Toščelik u modernizaciju Željezare uložio više od šest miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Član menadžerskog tima Željezare i odbornica DPS-a Ranka Drašković iskoristila je priliku da na sjednici nikšićke skupštine saopšti podatke o aktivnostima u Željezari u sklopu razmatranja Plana razvoja opštine do 2014. godine u čemu fabrika treba da ima važnu ulogu.

Drašković je istakla da je Toščelik do sada u Željezaru uložio više od šest miliona eura, da je u toku montaža nove opreme, a slijede intenzivne aktivnosti na daljoj modernizaciji.

- U Željezari su u toku značajni radovi i ulaganja. U Kovačnici su instalirani novi strugovi za mašinsku obradu, čime su kapaciteti udvostručeni, a izgrađeni su i temelji za novu rotacionu peć, koja je, možda, jedina na Balkanu. Sa rotacionom peći tehničko-tehnološki proces je u potpunosti unaprijeđen, ogromne su uštede energije, mogući zastoji su izbjegnuti i samim tim povećani kapaciteti Kovačnice sa 1.000 na 2.700 tona mašinske obrade i gotove robe. Oprema pristiže iz Italije, već ovih dana počeće montaža mašinskih i elektro djelova i uvezivanjem sa opremom iz Čeličane sve će to biti impresivno, ocijenila je Drašković.

Prema njenim riječima u pogonu Energetike završena je montaža opreme za kompezaciju reaktivne energije, vrijedna dva i po miliona eura, što doprinosi znatnim uštedama u potrošnji električne energije.

- U ključnom pogonu Čeličani izvšena je modernizacija jednog dijela procesa topljenja čelika oko vakumske podgrade. Riječ je o potpuno novoj automatici i hidraulici, čime se postižu veće uštede i bezbjednost u radu. Ovih dana razmatraju se ponude za nabavku novog konti liva, koji predstavlja usko grlo u proizvodnji. Sa konti livom i novom rotacionom peći praktično se obezbjeđuje kontinuitet proizvodnje koji sadašnja oprema nije mogla da obezbijedi niti da prati rad na novoj peći, koja je stavljena u funkciju kad su došli Turci, istakla je Drašković. Naglašavajući da su dosadašnja ulaganja premašila 6 miliona eura, Drašković je podvukla da će za petogodišnji period dostići 35 miliona, što znači da se modernizacijom postrojenja stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

- Sada je zaposleno oko 220 radnika, jer kada nema proizvodnje nema potrebe za angažovanjem novih. Postojeći kadar radi na montaži opreme, ali je sigurno da će se pokretanjem proizvodnje i novim ulaganjima u njeno osavremenjavanje, stvoriti uslovi za zapošljavanje do 550 radnika. Zaposleni svakog 5. u mjesecu primaju plate, isplaćuju se svi porezi i doprinosi prema državi i podmiruju dobavljači i izvođači radova – kazala je Drašković.

Turski Tosjali holding, u okviru koga posluje Toščelik, kupio je nikšićku Željezaru u stečaju za 15,1 milon eura. Turci su najavili da će za pet godina investirati 35 miliona eura, povećati proizvodnju sa 120 na 400 hiljada tona i uposliti 550 radnika.

Za Draškovićku nema dileme da će Toščelik ispuniti ugovorom preuzete obaveze i stvoriti modernu fabriku, konkurentnu i na svjetskom tržištu.

- Ako se ima u vidu da je Toščelik jedan od članova Tosjali holdinga, veoma moćne i značajne kompanije u proizvodnji čelika na svjetskom tržištu, onda se može očekivati da će se okončanjem investicionog ciklusa stvoriti uslovi za snažniji privredni rast opštine i samim tim uslovi za razvoj svih oblasti koje predstavljaju mjeru kvaliteta života i životnog standard – poručila je Drašković.

Višedecenijski problem Nikšića, atmosfersko zagađenje od oblaka dima koji su nepročišćeni puštani u atmosferu kroz krov Čeličane, prema tvrdnjama vlasnika Željezare, potpuno je eliminisan.

- Dolaskom u fabriku stavljen je u funkciju novi sistem za otprašivanje, čime su potpuno zadovoljeni svi ekološki standardi. Nedavno su vršena mjerenja zagađenja i sa dimnjaka i energane nijesu nađeni čestice i zagađeni elementi u vazduhu – tvrdi Ranka Drašković.

(Pobjeda)

 

Portal Analitika