Društvo

Zeković: Školska kultura probleme LGBT učenika ismijava

303sasazekovicok
I
pored nekih, ohrabrujućih početnih koraka u oblasti obrazovanja još uvjek nema ozbiljnih i održivih inicijativa koje će dugoročno pomoći društvu ali i LGBT osobama. Posebno zabrinjava ignorisanje činjenice, s profesionalne strane, o dominantnom učešću srednjoškolske omladine u aktima nasilja prema LGBT osobama. Na snazi je i školska kultura koja probleme LGBT učenika zapostavlja i ismijava, ocijenio je član vladinog Nacionalnog Tima za koordinaciju praćenja implementacije LGBT Strategije, Aleksandar Saša Zeković u otvorenom pismu ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću.

Zeković: Školska kultura probleme LGBT učenika ismijava
Portal AnalitikaIzvor

“Vlada Crne Gore, čiji ste član, prepoznajući višedecenijski problem društvenog neprihvatanja LGBT zajednice, usvojila je svoju posebnu LGBT politiku. Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba predstavlja ozbiljan plan koji uključuje niz programskih mjera u oblasti obrazovanja. Svakodnevni govor mržnje i nasilje, diskriminacija i isključivanje, brojni incidenti, otpor postojanju, vidljivosti i javnom djelovanju LGBT zajednice ističu, rekao bih, primarnu ulogu i odgovornost resora koji, još uvjek, vodite”, stoji u pismu Zekovića.

Kako je istakao, i pored nekih, ohrabrujućih, početnih koraka u oblasti obrazovanja još uvjek nema ozbiljnih i održivih inicijativa koje će dugoročno pomoći društvu, ali i LGBT osobama.

“Posebno zabrinjava ignorisanje činjenice, s profesionalne strane, o dominantnom učešću srednjoškolske omladine u aktima nasilja prema LGBT osobama. Na snazi je i školska kultura koja probleme LGBT učenika zapostavlja i ismijava”, rekao je Zeković.

Prema njegovim riječima, postoji niz činjenica, uključujući i pravosnažne sudske presude, da se u nekim školama sprovodi i diskriminacija.

“Uz iznijeti LGBT partikularizam javno je sve vidljivije ukupno nasilje u našim školama. Odgovor Ministarstva prosvjete odgovarajućim školskim inicijativama i programima za prevenciju i sprečavanje nasilja bilo koje vrste je izostao. U  veoma ozbiljnoj situaciji, neprihvatljivo je da se aktivnosti Ministarstva prosvjete svode isključivo na ono što, svojim naporom, preduzima i obezbjeđuje civilno društvo. Puno toga se može raditi i postići s već raspoloživim resursima i u okviru već definisanih plata. Očekivane društvene promjene na polju obrazovanja i LGBT inkluzije ne smiju i ne mogu zavisiti, i isključivo se oslanjati, na strane donacije. To nije dobro i takav pristup potvrđuje tezu da ljudska prava LGBT osoba nisu sistemski integrisana”, ističe Zeković.

Kako je dodao, posebno zabrinjava nespremnost da se tokom životnog vijeka vladine LGBT politike pristupi inoviranju postojećih i produkciji novih udžbenika koji će, uz sve ostalo, ravnopravno uključiti i prepoznati LGBT dimenziju.

“Napori koji su svojevremeno pozitivno prepoznati, i na međunarodnom nivou, danas blijede i gube smisao. Žao mi je, upravo zbog mog povjerenja i poštovanja prema Vama, ukoliko Vi lično tolerišete obesmišljavanje ranijih dobrih koraka Crne Gore i održavanja postojećeg, lošeg, stanja”, stoji u pismu Zekovića.

Prema njegovim riječima, u obrazovanju stvari ne smiju da se rade nepromišljeno i ishitreno.

“To je proces koji mora uključiti sve aktere, bez obzira na njihove polazne stavove i vrijednosti. Zato su koraci koji će otvoriti proces neophodni sada. Tako je moguće da, za par godina, proizvedemo prve rezultate - bar nekoliko inoviranih udžbenika i bar nešto smanjenu društvenu homofobiju”, kazao je Zeković.

Crna Gora je, dodaje on, u praksi dokazala spremnost da omogući javna okupljanja LGBT osoba.

“To je, pored političke i profesionalne spremnosti, pokazala i dodatnim budžetskim izdvajanjem. Na organizaciju, i otklanjanje posljedica, dvije prošlogodišnje povorke ponosa ukupno je izdvojeno između 150 - 170.000 eura", rekao je Zeković.

Blagovremena, i mnogo manja, ulaganja u obrazovanje, ocjenjuje on, pomoći će da prestane potreba za tolikim policijskim angažovanjem, smanjiće se otpori i nasilje ali i prestatiti potreba za tolikim budžetskim i drugim troškovima.

"Vi ste u izbornom procesu koji vjerujem da će Vas, bez obzira na krajnji rezultat lokalnih izbora u Podgorici, odvesti s pozicije ministra prosvjete. Zato sada apelujem na Vas, i ohrabrujem Vas, da, još za mandata, učinite odlučne reformske i istorijske korake koji će omogućiti, da za nekoliko godina, vidimo prve rezultate potrebnih sistemskih i društvenih promjena. Zbog toga ćete imati punu podršku svih profesionalaca u obrazovnom sistemu, demokratske i međunarodne javnosti ali i LGBT zajednice koja stasava i postaje vidljiva”, poručio je Zeković.

(CdM)

Portal Analitika