Društvo

Most na Rijeci Crnojevića među odabranima

303sasa
G
radonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović učestvovao je na dvodnevnom međunarodnom forumu u okviru programa “Mostovi Balkana govore”, koji je, u organizaciji UNESCO održan u albanskom gradu Beratu.

Most na Rijeci Crnojevića među odabranima
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o trećem forumu u sklopu programa u kojem učestvuje 12 gradova na čijim se teritorijama nalaze prepoznatljivi mostovi od izuzetnog istorijskog značaja, među kojima je i Prijestonica Cetinje – odnosno most na Rijeci Crnojevića.

Na konferenciji, na kojoj su učestvovali i generalna direktorka UNESCO Irina Bokova, ministarka kulture u Vladi Albanije Mirela Kumbaro, gradonačelnici i predstavnici svih gradova koji učestvuju u projektu, jedna od ključnih tema bile su smjernice za međusobnu saradnju u pravcu promocije i afirmacije kulturne baštine Balkana.

Bogdanović je, kako se navodi na zvaničnom sajtu Prijestonice, kazao da koncept prema kojem se 12 balkanskih gradova, prepoznatljivih po starim, istorijski dragocjenim mostovima, uvezuju kroz umjetnost, pri čemu zajednički šalju poruku o značaju kulturnog nasljeđa, predstavlja dobro osmišljenu ideju.

On je gradove učesnike pozvao da intenzivnije sarađuju, jer, kako je istakao - kultura je oblast koja povezuje.

„Udruženi zahvaljujući istoriji naših gradova, kojom se ponosimo, djelovaćemo zajedno u budućnosti“, kazao je Bogdanović koji je posebnio naglasio kontinuirane napore UNESCO-a u pravcu podrške inicijativama koje se tiču našeg regiona, ali i afirmacije izvanredne kulturne baštine koju posjeduje svaka od naših zemalja.

„Baš kako je to i sa ostalim članicama Sistema Ujedinjenih nacija, UNESCO je već prepoznat kao posvećen partner Balkana i svega što simbolizuje njegovu tradiciju, kulturu i istorijski identitet oličen u dragocjenom nasljeđu. Dodaću i da, kako vrijeme odmiče, UNESCO postaje sve privrženiji podneblju Balkanskog poluostrva - što ne samo da ohrabruje, već treba i da nas motiviše u pogledu aktovnosti koje se ukazuju pred nama“, zaključio je gradonačelnik crnogorske Prijestonice.

Tokom boravka u Beratu, Bogdanović je razgovarao sa generalnom direktorkom UNESCO-a Irinom Bokovom.

Naredni forum “Mostovi Balkana govore”, u drugoj polovini jula, biće održan na Cetinju.

 

Portal Analitika