Abiznis

Ivanović: Do 2020. iz IPA fondova 43 miliona

ivanovicslajd
P
regovori između Svjetske banke i Delegacije EK u Podgorici, u vezi sa novim projektom IPARD LIKE 2014., završeni su, kazao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović koji očekuje da u narednih 10 dana bude završena i administrativna procedura.

Ivanović: Do 2020. iz IPA fondova 43 miliona
Portal AnalitikaIzvor

„Namijenjena sredstva za ovaj poziv iznose 4 miliona eura, to znači da očekujemo oko 8 miliona eura investicija u mala i srednja poljoprivredna gazdinstva u 2014“, kazao je Ivanović na redovnoj konferenciji za medije.

Ivanović vjeruje da će pregovori biti uspješni i za 2015., prenijela je Antena M.

„Imamo dovoljno vremena da pripremimo naredni poziv, u kojem ne očekujem da će sredstva biti manja nego u 2014. Poređenja radi, 2014. i 2015. imaćemo 16 do 17 miliona eura novih investicija u poljopivredi“, kazao je ministar.

Dobra injekcija za našu proljoprivredu biće i sredstva iz IPA projekata.

„Za programski period do 2020., naša poljoprivreda imaće na raspolaganju 43,5 miliona eura“.

Taj novac će, međutim, biti na raspolaganju od 2016.

„To znači da će, na godišnjem nivou, prosječna izdvajanja za poljoprivredu biti 6,5 miliona eura bespovratnih sredstava ili oko 13 miliona ukupnih investicija“, kazao je Ivanović.

Što se tiče spoljnotrgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda, Ivanović je naveo da se ukupan uvoz u prva dva mjeseca ove, u odnosu na isti period prošle godine, smanjio za 3,2 miliona eura, ili za oko 6,4 odsto.

„Takođe, došlo je i do smanjenja izvoza u odnosu na uporedni period prošle godine u visini od 5,8 odsto. Ali, u poređenju sa januarom ove godine, došlo je do laganog rasta izvoza. Dakle, postoji pozitivan trend“, ocijenio je ministar poljoprivrede.

Prema Ivanoviću, možemo se pohvaliti i kada su posrijedi podaci za otkup mlijeka za prva dva mjeseca.

„U ovom periodu, otkup je veći za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prema analizama koje sprovodi Ministarstvo, trenutni otkup čini oko 13 odsto ukupne proizvodnje, dok se trenutno koristi oko 50 odsto raspoloživih prerađivačkih kapaciteta“, kazao je Ivanović.

Ministar je, između ostalog, kazao i da se mora stvoriti precizna baza podataka kako bi se znalo gdje se, šta i kako proizvodi. Stoga je ministarstvo usvojilo Pravilnik o registru poljoprivrednih gazdinstva, zaključio je Ivanović. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika