Društvo

PEROVIĆ: Prošlogodišnji deficit Fonda PIO 144 miliona, 12% manje nego 2012.

3003dperovic
D
eficit Fonda PIO u prošloj godini iznosio je 144 miliona eura, što je smanjenje od 12,21 odsto u odnosu na 2012. godinu, a nedostajuća sredstva su obezbijeđena iz državnog budžeta, kazao je za Dan direktor Fonda PIO Dušan Perović.

PEROVIĆ: Prošlogodišnji deficit Fonda PIO 144 miliona, 12% manje nego 2012.
Portal AnalitikaIzvor

- Ovaj podatak govori o smanjenu učešća ove vrste prihoda u ukupnim primicima za 5,65 odsto – rekao je Perović i dodao da je smanjeno izdvajanje iz budžeta po osnovu opštih prihoda, rezultat zančajnog rasta izvornih prihoda, kao i sporijeg rasta izdataka za prava iz oblasti PIO.

On je podsjetio da je Fond PIO početkom 2010. godine uključen u sistem trezora i od tada posluje na principima trezorskog poslovanja.

- Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda, koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta – naveo je Perović.

Održivost penzionog sistema, kako je kazao, u najvećoj mjeri zavisi od odnosa broja zaposlenih i pezionera, odnosno broja uplatioca doprinosa i korisnika prava koji se iz tih doprinosa finansiraju.

- Odnos zavisnosti trenutno je jedan naprema jedan i po, što znači da za isplatu penzije jednog penzionera jedan i po zaposleni uplaćuje doprinose. Iako se smatra da je optimalni odnos jedan naprema pet, a minimalan jedan naprema tri, ove odnose je teško postići čak i u ekonomski razvijeznijim zemljama Evrope. Pored starenja stanovništva, razlog za ovakav odnos su otežane ekonomske prilike. Zbog toga se dio sredstava za isplatu penzija obezbjeđuje i iz budžeta – precizirao je Perović za Dan.

Podgorički list podsjeća da je aktuelni ukupni poreski dug 330 miliona eura, što čin petinu državnog budžeta za ovu godinu. Od toga se, prema podacima Poreske uprave, na dug za doprinose 50 najvećih sporeskih dužnika odnosi 94,5 miliona eura. Od tog iznosa, država bi mogla da naplati 55 miliona od aktivnih kompanija.

Portal Analitika