Društvo

Prostitucije najviše u Baru i Podgorici

okribe
T
okom tri i po mjeseca, Institut za javno zdravlje, u saradnji sa NVO Juventas, obavio je istraživanje koje je pokazalo da prostitucije ima u cijeloj Crnoj Gori, a da je najrasprostranjenija u Podgorici i Baru.

Prostitucije najviše u Baru i Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Aktivisti NVO sektora su na terenu stupili u kontakt sa prostitutkama, a one koje su pristale da budu uključene u istraživanje dobijale su novčanu nadoknadu, piše Blic Crna Gora.

Naime, svaka od njih dobila je 40 eura za anketu koju je popunila, 15 eura za dati uzorak krvi i po 15 eura za svaku koleginicu koju je „regrutovala“ za potrebe istraživanja.

Najmlađa ispitanica imala je 18, a najstarija 60 godina.

Četvrtina ispitanica imala je prvi seksualni odnos prije navršenih 14 godina. Prvi seksualni odnos za koji su dobile robu, novac ili narkotike, u prosjeku ispitanice su imale 22,3 godine.

Većina ispitanica, njih 69,5 odsto, imala je četiri klijenta nedjeljno, a svaka deseta je imala osam ili više klijenata nedjeljno.

Prostitutke najčešće do klijenata dolaze posredstvom poznanika i prijatelja (svaka druga). Drugi najčešći način su telefonski kontakti, zatim slijede kafane, ulice, parkovi, barovi, noćni klubovi.

Anketa je pokazala da svaka petnaesta prostitutka do klijenata dolazi posredstvom taksista, makroa i agencija, navodi se u istraživanju.

U zaključcima istraživanja se navodi da epidemija HIV-a među crnogorskim prostitutkama spada u epidemije niskog intenziteta prema kriterijumima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i da upotrebe kondoma poprima veće razmjere, a naročito među prostitutkama nižeg stepena obrazovanja. Ipak, u zaključcima se navodi da je rizično polno ponašanje još veoma prisutno jer su ispitanice u anketi kazale da prilikom svakog odnosa ne koriste kondom.

Takođe, istraživanje je pokazalo da 32,5 odsto “prijateljica noći” koristi ili je koristilo drogu. Njih 15 procenata drogu uzima preko šprica ili igle, a čak njih 9,1 odsto dijelilo je špric ili iglu sa nekom drugom osobom.

 

 

Portal Analitika