Društvo

VUČINIĆ: Odbijanje tužbe protiv vladike i sveštenika CPC uvod u rješavanje crkvenog pitanja

stevo
»Presuda kojom se odbija tužba Beogradske patrijaršije, uzurpatora rogamske crkve, protiv vladike Mihaila, na tragu je početka procesa pravednog rješavanja crnogorskog crkvenog pitanja, koje zahtijeva da se seoska i državna crkvena imovina vrati u prvobitni status i da se crnogorskom svještenstvu omogući da služi u našim crkvama i manastirima«,  kaže za Portal Analitika Stevo Vučinić potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve.

VUČINIĆ: Odbijanje tužbe protiv vladike i sveštenika CPC uvod u rješavanje crkvenog pitanja
Portal AnalitikaIzvor

Naime, mitropolit CPC Mihailo i sveštenici Dragan Pa­vlović i Jovan Tomo­vi­ć oslobođeni  su prvostepenom presudom optužbe da su 25. avgusta 2011. godine nasilno ušli u Cr­kvu Sve­tog Ar­han­ge­la Mi­ha­i­la u Gor­njim Ro­ga­mima. Njih je tužila Mi­tro­po­li­ja cr­no­gor­sko-pri­morska.

Vujanović je u obrazloženju presude kazao da djela koja su optuženima stavljena na teret po zakonu ne predstavljaju krivična djela.

Vučinić smatra da je ovakva presuda zahvatila u oba pitanja, i vlasničko i vjersko, logično ih obrazložila, i pravedno riješila.

»Formulisala je rogamsku crkvu kao javni objekt koji ne može da bude u apsolutnom privatnom vlasničkom statusu,  i dala za pravo crnogorskom svještenstvu da u njoj služi, jer je to javni interes«, dodaje Vučinić.

On podsjeća da je to CPC u više puta javno i privatno tražila od državne administracije – da se sveštenstvu CPC do konačnog rješenja crnogorskog crkvenog pitanja omogući da služi u svim crkvama i manastirima, i da država preuzme vlasničke i inspekcijske kompetencije nad narodnom i državnom crkvenom imovinom.

»Ali, do ovog slučaja  bili smo ignorisani i prezirani, čak se administracija prema nama odnosila kao prema neprijateljima. Zato ova presuda treba da bude presedan, dakle, primjer kako rješavati sve ostale slične slučajeve. A mi blagodarimo svima koji su doprinijeli da se, napokon ovo pitanje počne rješavati pravedno i razumno«, zaključuje Vučinić.

 

Portal Analitika