Društvo

UIP: Zajednička akcija nadzora bezbjednosti igračaka na tržištu

igracka
U
okviru Regionalnog projekta “Poboljšanje koordinacije institucija za nadzor nad tržištem u cilju povećanja efikasnosti i efektivnosti”, čiji je korisnik Uprava za insepkcijske poslove, protekle nedjelje u Podgorici sprovedena je zajednička akcija nadzora bezbjednosti igračaka na tržištu, u kojoj su pored crnogorskih inspektora, učestvovali i inspektori zemalja regiona - Srbije, Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Albanije, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

UIP: Zajednička akcija nadzora bezbjednosti igračaka na tržištu
Portal AnalitikaIzvor

 

Ovaj međunarodni projekat finansira Njemačko federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementira GIZ - Njemačko drustvo za internacionalnu saradnju.

U toku trodnevnih aktivnosti pripreme, sprovođenja i evaluacije ekspertsku podršku pružao je g-din Torben Rahbek iz Danske.

Aktivnosti su se odnosile na niz obuka u smislu upoznavanja sa legislativom EU iz ove oblasti, procedurama u planiranju nadzora, kao i na konkretne akcije nadzora nad igračkama. Takođe, jedna od ključnih aktivnosti bila je sprovođenje praktične procjene rizika na testiranim uzorcima u skladu sa Vodičem za procjenu rizika koji se primjenjuje u evropskim zemljama. Prikazani su primjeri iz prakse opasnih proizvoda koje su zemlje članice pronašle na unutrašnjem tržištu EU, kao i postupci upravljanja rizikom.

Ovo je prva zajednička akcija nadzora bezbjednosti proizvoda na tržištu od planiranih tri u ovom projektu, a sljedeća je će biti organizovana već naredne nedjelje, u odnosu na drugu grupu proizvoda, u Makedoniji.

Kroz ovaj međunarodni projekat ostvaruje se otvorena i stručna regionalna saradnja od značaja po pitanju legislative i njene praktične primjene u radu inspekcija čije nadležnosti obuhvataju nadzor nad bezbjednošću proizvoda.

 

 

 

Portal Analitika