Abiznis

Protest radnika Zavoda za izgradnju Bara

zibok
O
ko 150 bivših radnika Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) okupilo se jutros ispred zgrade Opštine, s namjerom da dobiju objašnjenje oko novonastale situacije vezane za proglašeni bankrot ovog preduzeća. Nakon uvođenja bankrota u ovu nekad izuzetno moćnu građevinsku firmu, 160 radnika sa porodicama ostalo je bez posla, a porezi i doprinosi nisu im uplaćivani od 2009. godine.

Protest radnika Zavoda za izgradnju Bara
Portal AnalitikaIzvor

“Interesuje nas kako su i zašto dugovanja ZIB-a za nekoliko mjeseci od 4,2 miliona porasla na preko 11 miliona eura. Tražimo odgovore na pitanja zbog čega nije predat plan reorganizacije firme i zbog čega je uveden bankrot”, istakao je na okupljanju predstavnik radnika Enver Aljošević.

Odgovore nisu dobili. “Nije bilo ekonomske opravdanosti da Zavod opstane”, samo je kratko rekao većinski vlasnik ZIB-a, predsjednik Opštine Žarko Pavićević.

Objašnjenje nije zadovoljilo radnike, koji su odlučili da sljedećeg petka dođu sa porodicama, a pridružiće im se, kako je rečeno, radnici “Primorke” i “Tehnoprometa”.

Stečaj u Zavodu za izgradnju Bara pokrenut je početkom novembra prošle godine na zahtjev “Atlas banke” Duška Kneževića zbog nevraćenog kredita. Sudija Privrednog suda Veselin Vujošević proglasio je bankrot ZIB-a. Na nedavno održanom ispitnom ročištu objelodanjeno je da dugovanja ZIB-a iznose 11 miliona eura.

“Razgovarali smo sa stečajnim upravnikom. Dao nam je nadu da bi od prodaje imovine mogli da se namirimo, da se plati minuli rad i potraživanja radnika na osnovu neizmirenih plata, koja iznose oko 4.610 eura po radniku. Procjene će biti završene za desetak dana. Kako stečajni upravnik predviđa, sredinom juna bi radnici mogli dobiti svoj novac”, kazao je još jedan predstavnik radnika, Goran Šoškić. Prema njegovim riječima, veći deo ZIB-a je pod hipotekama - kamenolom, upravna zgrada, mehanička radionica.

“Od Pavićevića više ne očekujemo ništa. Toliko puta nije ispoštovao što je obećao” – zaključio je Šoškić.

 

Ž. MILOVIĆ

 

 

Portal Analitika