Kultura

CNP: "Allegreto Albania" premijerno 15. aprila

2803cnpzgrada
A
prilski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta obilježiće premijera predstave „Allegreto Albania“ u režiji Idriza Đokaja, zatim 13. Međunarodni muzički festival A tempo, Nedjelja švedskog filma i predstave iz produkcije nacionalno teatra, najavljeno je iz te pozorišne kuće.

CNP: "Allegreto Albania" premijerno 15. aprila
Portal AnalitikaIzvor

Mjesec će početi Nedjeljom švedskog filma – „Švedska@ME“, u okviru koje će do 4. aprila biti prikazano sedam igranih i dokumentarnih ostvarenja najnovije švedske kinematografije. Publika će biti u prilici da pogleda: „Jedi, spavaj, umri“ Gabrijele Piler, „Avalon“ Aksela Petersena, „Posljednja rečenica“ Jana Troela, „Skriveno dijete“ Kamile Lekberj , „Pirat Bay: daleko od tastature“ Simona Klusea, „Veliki momci su poludjeli“ Frederika Gertena i „Palme“ Moda Nikander i Kristine Lindstrem. Ulaz na projekcije je slobodan, a CNP ovaj događaj realizuje u saradnji sa Ambasadom Švedske.

Ovogodišnji 13. Međunarodni muzički festival A tempo biće održan od 7. do 11. aprila, pod sloganom „Umjetnici i klavir“. Na Velikoj sceni CNP-a nastupiće Simon Trpčeski iz Makedonije, Duo Miša Alperin - Mikael Rudi iz Francuske, Maksim Mrvica iz Hrvatske, crnogorski pijanisti Boris Kraljević, Milena Kaluđerović i Aleksandar Božović, i Crnogorski simfonijski orkestar uz dirigentsko vođstvo Grigorija Kraska i solistu Konstantina Lifšica iz Švajcarske.

Iz nacionalnog teatra najavljuju još jednu premijeru u tekućoj sezoni. Riječ je o predstavi „Allegreto Albania“ koju je po tekstu Stefana Čapaljikua režirao Idriz Đokaj, premijerno će biti izvedena 15. aprila na sceni „Studio“. U predstavi igraju: Mirko Vlahović, Gorana Marković, Slavko Kalezić, Petar Burić, Dragan Račić, Jelena Minić i Mišo Obradović.

U okviru repetoara za naredni mjesec je izvođenje još sedam predstava CNP-a. Publika može pogledati autorski projekat Borisa Liješevića “Očevi su grad(ili)”, zatim predstave „Konte Zanović“ u režiji i dramaturškoj obradi Radmile Vojvodić, Molijerovog „Don Žuana“ u režiji Ane Vukotić, još jedan autorski projekat – „Everyman Đilas“ Radmile Vojvodić, pa Čehovljevu jednočinku „Prosidba i medvjed“ u režiji Danijele Radovanović, „Lasice“ Bojane Mijović, u režiji Stevana Bodrože, i „Koza ili ko je Silvija“ Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića.

Osim domaće scene, predstave CNP-a biće igrane i na strani: „Lasice“ 3. aprila na Sceni 213 u Nikšiću, a „Žene koje čiste“ Žana Ženea, u režiji Selme Spahić 10. aprila na sceni Zahumlja.

Uz to, predstava  „Očevi su grad(ili)“ biće izvedena 29. aprila na sceni Dvorane „Park“ u Herceg Novom, u okviru Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečnosti (HAPS).

Foto: cnp.me

Portal Analitika