Društvo

U reciklažno dvorište Podgoričani najviše donose karton

dvoriste3
O
d 15. januara, kada je pušteno u rad, u reciklažnom dvorištu na Bulevaru Mihaila Lalića, preko puta Volija, prema Marezi,  najviše je odlagana kartonska ambalaža – oko dvije tone i papir - oko jedne tone.

U reciklažno dvorište Podgoričani najviše donose karton
Portal AnalitikaIzvor

Sa druge strane, Podgoričani su ovdje donijeli samo dva kilograma aluminijskih limenki, i samo oko kilogram uljanih filtera. Kako zapaža radnik Dragan Rakočević, još niko nije donio  akumulator za auto.

Sakupljeno je i 95 kg drvnog otpada, četrdesetak kilograma plastićne ambalaže, 75 kg polietilenske folije, 17,5 kg  krupnog plastičnog otpada, 15,5 kg ambalažnog stakla i 15 kg metalnog krupnog otpada.

baterije
U specijalne posude raznih boja i oblika mogu se odložiti, pak, i stare baterije i lijekovi, stiropor, otpadno ravno staklo, gume, ali i metalni krupni otpad, bijela tehnika, jestiva, motorna i otpadna ulja...plastika
Čak i posebni materijali su naknadno selekcionisani, pa se tako, recimo, u jednoj posudi odlažu bijele boce, u drugoj boce u boji, a u trećoj samo čepovi.

Dvorište izaziva pažnju prolaznika, ali malo ko zna o čemu se tu radi, iako postoji još jedno slično, u ulici Iva Vizina na Zabjelu, otvoreno 2011. godine.

Radnik koji mjeri i klasira otpad,  Dragan Rakočević, kazao je za Portal Analitika da se interesovanje Podgoričana povećalo, kako se vrijeme proljepšalo.

dragan
„Valjda više čiste podrume, šupe i druge pomoćne objekte, pa skupe smeće“, kaže Rakoćević. On precizira da je dvorište namijenjeno samo fizičkim licima, koja mogu donijeti i neselekcionisani otpad svakoga dana od 7 ujutro do 21 sat.otpad
„Materijale moramo dobro da klasiramo, recimo ukoliko neko donese komodu ili krevet, na jednu stranu ide drvo, na drugu platno, a na treću cijevi, ekseri, šarke“, objašnjava  Rakočević.

Kada se napune posude, otpad se odvozi na glavnu deponiju, gdje se reciklira.

Iz Javnog preduzeća „Čistoća“ kažu da  je za ovo dvorište iz budžeta Glavnog grada izdvojeno oko 150 hiljada eura, a da je u planu izrada još nekoliko. Upravo se biraju adekvatne lokacije i priprema tenderska dokumentacija za javni poziv za odabir najpovoljnijeg ponuđača.

Istovremeno, gradiće se i dvadesetak  podzemnih kontejnera.

kontejner
Uostalom, i pored ovog dvorišta nalazi se novi podzemni kontejner, koji zamjenjuje pet, šest običnih, gdje se može odložiti „pravo“ smeće. Ovakvi kontejneri su mnogo higijenskiji od običnih, nema smeća okolo, niti neprijatnih mirisa, jer kontejner ima i jak poklopac.

Iz Gradskog komunalnog najavljuju i intenziviranje kampanje za popularizaciju ovog vida odlaganja otpada i smeća, što će svakako doprinijeti što civilizovanijem odnosu Podgoričana prema svojoj okolini.

Portal Analitika