Društvo

„Kvir Montenegro“ podnio pritužbu protiv Srpske liste

lgbt
C
rnogorska LGBTIQ Asocijacija „Kvir Montenegro“ podnijela je danas pritužbu Ombudsmanu protiv „Srpske lista“ zbog podsticanja na diskriminaciju i širenja mržnje prema LGBT osobama.

„Kvir Montenegro“ podnio pritužbu protiv Srpske liste
Portal AnalitikaIzvor

Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore u Beranama održanih 9. marta ove godine, „Srpska lista – Andjelko Bubanja“ je u video spotu kampanje je pozivala stanovništvo da glasa za tu političku partiju ukoliko su protiv održavanja „gej parade“. „Srpska lista – Anđelko Bubanja“ je na taj način direktno kršila osnovna ljudska prava LGBT osoba, podsticala na diskriminaciju i širila mržnju prema LGBT osobama u Crnoj Gori, kaže se u saopštenju koje je ova organizacija proslijedila Portalu Analitika.

Osim Zakona o zabrani diskriminacije koji je prekršen, posebno se osvrćemo na činjenicu da je Članom 5. Zakona o političkim partijama, između ostalog, propisano da je, zabranjeno djelovanje partije čiji su ciljevi usmjereni „kršenje Ustavom zajemčenih ljudskih prava i sloboda, izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje ili netrpeljivosti.“

Kvir Montenegro očekuje da će se Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore ozbiljno procesuirati upućenu prijavu, te istu riješiti u skladu sa svim pozitivnim propisima Crne Gore.

Kao organizatori Nacionalne povorke ponosa LGBT osoba „Montenegro Pride“ zahtijevamo i javno izvinjenje „Srpske liste“ svim LGBT osobama u Crnoj Gori.

Kvir Montenegro, u susret Montenegro Pride-u koji će biti održan u junu ove godine u Podgorici, nastavlja monitoring slučajeva kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori i prijavljivanje svih evidentiranih slučajeva.

 

Portal Analitika