Društvo

STRIKOVIĆ JASAVIĆ: Šta je motiv vaše neskrivene netrpeljivosti?

2603strikovicok
Č
lanica Savjeta Javnog servisa Slavica Striković uputila je otvoreno pismo poslanici Skupštine Crne Gore Azri Jasavić, u kojem je pita šta je motiv njene „neskrivene netrpeljivosti“, kao i da li je osjećala da treba da se isključi iz odlučivanja oko dokumentacije kandidata Milana Radovića za kojeg je radila kao advokatica Inicijative mladih za ljudska prava.

STRIKOVIĆ JASAVIĆ: Šta je motiv vaše neskrivene netrpeljivosti?
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi u pismu, članica Savjeta Javnog servisa, ostala je zaprepašćena izjavama poslanice Pozitivne povodom njenog učinka u radnoj grupi Administrativnog odbora, koja je pregledala validnost pristigle dokumentacije za kandidate za članove Savjeta RTCG.

„Pošto sebe  predstavljate kao opoziociono usmjerenu, pravičnu, profesionalnu, modernu, otvorenu a nadasve osobu sa odličnim pravničkim znanjem, vjerujem da vam naće biti problem da i meni i javnosti odgovorite onda na neka pitanja.“, navodi Striković.

Nju interesuje da joj Jasavić objasni kako su došli do ovogodišnje metodologije pregleda dokumentacije koja je drugačija u odnosu na 2009, a da se u međuvremenu niti jedan zakon relevantan za ovo pitanje nije promijenio, te za čiji interes je mijenjana ranije utvrđena metodologija?

„Zašto se u ovogodišnjoj metodologiji pozivate na član 6 Zakona o računovodstvu i reviziji, tražeći poreske prijave kao dio prateće dokumentacije kada član 6 Zakona o računovodstvu ni u jednoj svojoj verziji, od 2005. do 2011, ne pominje tu stavku? Jeste li pročitali uopšte ovaj član ili ste ga u navedenoj metodologiji stavili samo kao ukras?“, interesuje Striković.

Od poslanice Jasavić članica Savjeta RTCG traži da joj objasni sa kojim pravnim i profesionalnim argumentima poslanica parlamenta „može pošteno odbraniti listu koja je juče usvojena i na kojoj se kandidatu Milanu Radoviću dva puta računa jedna organizacija - Fond za aktivno građanstvo – FAKT“, za koju Striković kaže da nema urednu dokumentaciju, te da nije mogla ni jednom biti uračunata.

„Na listi vašeg kandidata Milana Radovića nalaze se, takođe, Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je podržala dvije kandidature iz dvije različite oblasti ovog Javnog poziva, što je u suprotnosti sa propozicijama Javnog poziva i Zakona o javnim radio difuznim servisima. Jeste li to znali? Ili je njima dopušteno i ono što je protivzakonito samo zato što ste vi radili za njih nekad?“, pita se Striković.

Ona pita poslanicu Pozitivne da li je „“osjećaj” pravičnosti i profesionalnosti i u jednom trenutku opomenuo da bi možda trebalo da se isključi iz odlučivanja oko dokumentacije kandidata Milana Radovića za kojeg je radila kao advokatica već pomenute Inicijative mladih za ljudska prava?“.

„Čemu populistički pozivi da pregledamo dokumentaciju, što smo mi već uradili, a istovremeno ignorisanje naših zahtjeva da vi shodno primjedbama desetina uglednih NVO to učinite? Je li to taj duh demokratije koji nam vi unosite i po čemu se on razlikuje od prakse vladajuće strukture?“, stoji u otvorenom pismu članice Savjeta Javnog servisa.

Striković pita Jasavić zašto je baš ona najglasnija od svih članova i članica Radne grupe i cijelog Administrativnog odbora kad je u pitanju pregled dokumentacije za članove za Savjet RTCG i odbrana neodbranjivog?

„Šta je motiv vaše neskrivene netrpeljivosti prema nekima od najuglednijih crnogorskih NVO koje samo traže da se držite striktno zakona? Zašto ste mene diskriminisali kao kandidatkinju? Zato što nijesam članica nijedne partije ili što vam se ne sviđa moja frizura? Jesu li to bile prepreke da u mom slučaju primijenite zakon a ne da izmišljate metodologiju koja je imala za cilj da izmanipuliše volju NVO?“, navodi u svom pismu Striković.

Članica Savjeta najavljuje krivičnu prijavu protiv poslanice Jasavić i pita je „da li će se kriti iza poslaničkog imuniteta“.

„Jučerašnja sjednica Administrativnog odbora obilovala je nizom populističkih fraza i pokušaja diskreditacije civilnog sektora u Crnoj Gori koji se vrlo posvećeno bavi demokratizacijom crnogorskog društva i brani svoja teško stečena prava za koja uporište ima u zakonu. Pozive tog sektora da ne krše zakon, članovi i članice Administrativnog odbora su opisali kao pritiske što je skandalozno, koliko i činjenica da se zakon krši u samoj Skupštini!“, izričita je Striković.

Na kraju otvorenog pisma ona navodi da kako bi „dodatno ocrnili kadidate sa Savjet RTCG predsjednik Odbora je javno slagao da je nadoknada u Savjetu 700 eura“.

„Za sve zainteresovane: ta nadoknada iznosti 492.05 eura za januar 2014, i taj podatak je jednostavno provjeriti. Kao što će se jednostavno i brzo provjeriti i šta je ko stvarno u ovom procesu radio i za čije interese.“, zaključuje članica Savjeta Javnog servisa Slavica Striković.

Portal Analitika