Abiznis

Blagi rast cijene nafte

26naftaok
C
ijene sirove nafte porasle su na londonskom tržištu iznad 107 dolara, podržane poremećajima snabdijevanja iz Nigerije i Libije, a raspoloženje su podigli i podaci iz najvećeg naftnog potrošača Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Blagi rast cijene nafte
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je 25 centi, na 107,24 dolara u odnosu na zatvaranje u utorak. Na američkom tržištu barelom je trgovano po nepromijenjenoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta prethodnog dana, od 99,24 dolara.

Popuštanje zabrinutosti u vezi s ukrajinskom krizom nakon što su američki predsjednik Barak Obama i njegovi saveznici dogovorili da će odložiti štetne ekonomske sankcije protiv najvećeg proizvođača nafte u svijetu, Rusije ograničilo je rast cijena nafte.

Libijska proizvodnja se nakon zatvaranja velikog naftnog polja smanjila oko 80 hiljada barela dnevno, na oko 150 hiljada barela.

Na američkom tržištu cijene nafte su u utorak na kratko prekoračile 100 dolara, zbog problema u snabdijevanju povezanih sa zatvaranjem luke u Hjustonu, da bi se potom spustile nakon objave podataka Američkog instituta za naftu (API) koji su pokazali veći rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo, za čak 6,3 miliona barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 103,39 dolara, 26 centi više u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 

(SEEbiz)

Portal Analitika