Društvo

Besplatna zdravstvena zaštita kod privatnika od 1. aprila

2603FondZDR
M
inistarstvo zdravlja omogućiće građanima da, od 1. aprila, direktno, bez potvrde, ostvare besplatnu zdravstvenu zaštitu u privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje ima potpisan ugovor, prenosi Mina.

Besplatna zdravstvena zaštita kod privatnika od 1. aprila
Portal AnalitikaIzvor

Građanima je to omogućeno ukoliko zdravstvenu uslugu ne mogu da ostvare u roku od 30 dana u javnim zdravstvenim ustanovama.

„Ministarstvo zdravlja, ulagajući dodatne napore, obezbijedilo je uslove da građani direktno i bez nalaza Konzilijuma Kliničkog centra Crne Gore, ostvare zdravstvenu zaštitu u privatnim ustanovama, sa kojima Fond ima potpisan ugovor, za operativne procedure, ukoliko se ne mogu obaviti u roku od 90 dana u javnim zdravstvenim ustanovama“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, spisak privatnih zdravstvenih ustanova sa kojima Fond ima potpisan ugovor nalazi se na sajtovima Fonda i Ministarstva.

„Ministarstvo zdravlja je, u cilju bolje informisanosti građana, obavezalo sve javne zdravstvene ustanove da na svojim sajtovima postave spisak umreženih privatnih zdravstvenih ustanova, kao i da ga istaknu na vidnim mjestima u svim zdravstvenim objektima“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da, shodno potpisanim ugovorima sa Fondom, građani besplatnu zdravstvenu zaštitu u privatnim zdravstvenim ustanovama mogu ostvariti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u oblasti pedijatrije (nefrologija, pulmologija, hematologija) i fizikalne medicine.

„Na sekundarnom i tercijarnom nivou u oblasti kardiologije, urologije, ortopedije, oftalmologije, gastroenterologije, vaskularne hirurgije i vantjelesne oplodnje“, navode iz Ministarstva.

Portal Analitika