Društvo

Invalidi rada privremeno zamrzli štrajk

26invalidibpok
P
redstavnici invalida rada došli su na današnju sjednicu parlamnetarnog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje na kojoj su jedina tačka dnevnog reda bili njihovi zahtjevi. Nakon višesatnog razgovora sa predstavnicima Vlade rješenje je izostalo, ali su dobili nadu da bi za vikend u Bijelom Polju mogli da budu bliži ispunjavanju njihovih zahtjeva, a do tada će zamrznuti štrajk.

Invalidi rada privremeno zamrzli štrajk
Portal AnalitikaIzvor

Ništa novo invalidi rada nijesu imali da saopšte članovima Odbora  za zdrastvo rad i socijalno staranje pa ipak  iako u štrajku, četiri predstavnika  došla  su da ponove da neće odustati  i još jednom da apeluju na nadležne. Sjednici je prisustvovao i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, ali ne i  ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.  Ni direktor direktorata Fonda PIO Jovo Pajović nije ništa novo mogao da kaže.

"Novi zahtjevi za posebnim uslovima penzionisanja i da penzija invalidima druge i treće kategorije invalidnosti ne može biti manja od 158 eura - to je u suprotnosti sa Zakonom o PiO i ne mogu se prihvatiti jer bi to dovelo do selektivnog pristupa, narušavanja penzijskog sistema i neravnopravnosti korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja", rekoa je Pajović.

U namjeri da pomogne da se nađe rješenje, iako nije član odbora za zdravstvo, sjednici je prisustvovao i poslanik Nove  Emilo Labudović  koji je nakon dva sata rasprave konstatovao da

“imamo dvije nepomirljive strane koje ne odstupaju ni za jotu od svojih stavova- Vladu koja kaže nećemo, ili ne možemo i invalide koji kažu ili to, ili ce da idu u Lim."

Goran Tuponja (Pozitivna) istakao je da zhatjeve invalida rada smatra vrlo skromnim.

-Država mora da nađe mogućnost da ispuni vaše zahtjeve. Da neko živi od primanja 100 eura mjesečno je šamar za državu i to nije dostojno čovjeka."

Odbor je ipak donio zaključak da se za vikend sastanu sa predstavnicima Vlade i invalida rada  u Bijelom Polju i  pokušaju da nađu rješenje koje nijesu uspjeli da pronađu danas u Podgorici.  Pokušaće, kako su kazali kroz postojeća zakonska rješenja, ili će morati da mijenjaju zakon.  Do sastanka u subotu ili nedjelju u Bijelom Polju, invalidi rada pristali su da prekinu štrajk.

(antenam,net)

Portal Analitika