Društvo

Potpisan sporazum o policijskoj saradnji Crne Gore i Kosova

2603konjevic
P
riština, (MINA) - Ministri unutrašnjih poslova Kosova i Crne Gore, Bajram Redžepi i Raško Konjević, potpisali su danas u Prištini Sporazum o policijskoj saradnji.
Potpisan sporazum o policijskoj saradnji Crne Gore i Kosova
Portal AnalitikaIzvor

Ova saradnja je na najvećem nivou. Na prethodnim sastancima smo inicirali potpisivanje mnogih sporazuma i protokola, kako bi se naša saradnja konkretizovala i formalizovala sporazumima. Danas smo potpisali sporazum između dvije policije, koji kasnije podrazumijeva i druge protokole. Takođe, u toku dana očekujemo potpisivanje još tri sporazuma. Ova bliska saradnja služi za borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i raznih trafikinga, kao i zajedničkih patroliranja.- kazao je Redžepi.

On je istakao da se na današnjem sastanku javila ideja da se tokom turističke sezone razmotri mogućnost zajedničke patrole na nekim crnogorskim odmaralištima koja posjećuje veliki broj građana Kosova.
- Naravno i što se tiče crnogorske zajednice, samo u zakonu za promovisanje zajednice smo odredili Crnu Goru, odnosno crnogorske i hrvatske entitete kao zajednice koje će možda veoma brzo biti dio Ustava. Znači, to je afirmativan pristup i takođe imamo saradnju u vezi sa nekim građanima zajednice Crne Gore koji se nalaze u Crnoj Gori a mi smo zainteresovani da se oni vrate na Kosovo, koja je njihova država, kao i iz drugih zajednica - znači raseljena lica treba da dobiju lične isprave onako kako smo se dogovorili.- naglasio je Redžepi.

I naravno da očekujemo u budućnosti i da Crna Gora podijeli iskustvo koje imau procesu vizne liberalizacije kao i u drugim integracionim procesima. Ovo je saradnja koja ide pravim putem i sigurno da će se povećati nivo saradnje- zaključio je ministar unutrašnjih poslova Kosova.


Konjević

je rekao da je konstatovana kvalitetna šansa za unapređenje odnosa zbog dobrih političkih relacija.


On je kazao da će finalizacija državne granice poslati zajedničku poruku Evropskoj komisiji. -Za Crnu Goru je to obaveza iz akcionog plana 23/24, za Kosovo je to jedan korak u jačoj evropskoj perspektivi u tom segmentu-, kazao je on.



Konjević

je rekao da će do kraja biti urađeno sve kako bi status interno raseljenih lica u Crnoj Gori bio riješen na obostrano zadovoljstvo, čemu će se Kosovu omogućiti da pošalje svoje pokretne biometrijske stanice i tako olakša registraciju interno raseljenih lica koji se nalaze na teritoriji Crne Gore.



Konjević

je pozdravio spremnost koja je, kako je kazao, više puta istaknuta od kosovske Vlade, da sve njihove državljane prihvate ponovo na teritoriji Kosova.



-I na takav način pošalje poruku kako društvo koje vlada na ovoj teritoriji želi da gradi društvo otvoreno za svoje građane i koje će što je moguće prije da bude manje opterećeno svim lošim stvarima koje su se dešavale u prošlosti i otvaranje ove i bolje perspektive za sve građane Kosova i za region u cjelini-, kazao je

Konjević

.



Na sastanku je razgovarano i da se sa Albanijom otvori zajednički trilateralni centar za nadzor državne granice sa sjedištem na teritoriji Crne Gore u opštini Plav.



-To će biti još jedan doprinos dobroj i kvalitetnoj regionalnoj saradnji između država koje gravitiraju ovdje-, kazao je on, najavljujući da se danas otvara sličan centar između Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH)i Crne Gore na teritoriji BiH.



On je najavio i da će direktori policija potpisati i odrediti vrstu protokola o saradnji tokom turističke sezone u Crnoj Gori.

Portal Analitika