Društvo

Dedović: U priči o izbornom zakonodavstvu izgubili se interesi građana

26vlad
I
ako su sa sastanka Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje stigle pohvale povodom usvajanja izbornog zakonodavstva,Vlado Dedović iz CEMI-a skeptičan je da će izmjene zakona zaista doprinijeti izgradnji povjerenja u izborni proces, jer su se kako dodaje, u cijeloj priči izgubili interesi građana:

Dedović: U priči o izbornom zakonodavstvu izgubili se interesi građana
Portal AnalitikaIzvor

„Mislim da građani na narednim lokalnim izborima neće uopšte osjetiti unaprjeđenje same izborne procedure zato što su norme za njeno sprovođenje manje više ostale netaknute. Na biračkim mjestima će ih sačekati isti oni ljudi koji su ih čekali godinama pri sprovođenju izbornih procesa, jer se nije desila nikakva suštinska promjena u odnosu na članstvo u biračkim odborima, sastav Opštinskih izbornih komisija. Takođe, treba otvoreno reći da su se poslanici i predstavnici političkih partija prije svega borili za zaštitu sopstvenih stranačkih i uskopolitičkih interesa.“

Dedović podsjeća i da je DPS inicirao ocjenu ustavnosti  Zakona o finansiranju političkih partija:

„Pretpostavljam da će odluka Ustavnog suda značajno usmjeriti kampanju. Ukoliko sud odluči da je zakon ustavan to znači da će Državna izborna komisija morati da vrši efektivan nadzor nad sprovođenjem Zakona o finansiranju političkih partija te da sankcioniše one koji ne postupaju u skladu sa zakonom i vrše zloupotrebe državnih resursa. Ukoliko Ustavni sud zauzme negativan stav mislim da bi to tek stvorilo značajne probleme u izbornoj kampanji“ vjeruje Dedović.   

Upitan koja rješenja će biti primjenljiva na predstojećim izborima kaže:

„Biće primijenjeno rješenje o uspostavljanju nove Državne izborne komisije koja će morati da bude oformljena u narednih 60 dana, a vjerovatno će biti i primijenjene norme koje se odnose na glasanje putem pisma odnosno na dodatne mehanizme kontrole glasanja na taj način, ali opet kažem, neposredni proces glasanja na biračkom mjestu i ono što najviše interesuje građane u principu će ostati isto“ zaključuje Dedović. 

Lokalni izbori u 12 crnogorskih opština biće održani 25. maja.

Partije su dužne da od 13. do 30. aprila Opštinskim izbornim komisijama  podnesu izborne liste.

(Antena M)

Portal Analitika