Abiznis

Za pet godina 25.000 radnika ostalo bez posla

26rad
P
rema analizi Saveza sindikata SSCG)u posljednjih pet godina, tačnije od 2008. zaključno sa 2013, u Crnoj Gori je čak 25.000 radnika ostalo bez posla, pišu Dnevne novine.

Za pet godina 25.000 radnika ostalo bez posla
Portal AnalitikaIzvor

Danak su platili zaposleni u prerađivačkoj industriji i energetici gdje je najviše ugašenih radnih mjesta.

Analiza ove radničke organizacije pokazuje, s druge strane, da je u periodu od pet godina zaposleno oko 30.000 radnika u oblasti ugostiteljstva i trgovine. Bez obzira na ovu brojku, u SSCG su zabrinuti zbog gašenja radnih mjesta u prerađivačkoj industriji i energetici jer, kako smatraju, bez razvoja te dvije grane nema napretka u državi.

"U periodu od 2008. do 2013. godine u energetici je oko 1.000 radnika ostalo bez posla. Podaci o gašenja radnih mjesta u prerađivačkoj industriji i energetici su frapantni jer bez razvoja ove dvije oblasti nema napretka u državi. Ovih 25.000 radnika u petogodišnjem periodu ukupno je ostalo bez posla usljed stečaja, prestrukturiranja i gašenja preduzeća", izjavio je za Dnevne novine sekretar Saveza sindikata SSCG Vidak Đuranović.

Predstavnik USSCG Sandra Obradović kazala je u izjavi za Dnevne novine da je najveći broj zaposlenih bez posla ostao u industriji.

"Sami smo svjedoci da imamo talas firmi koje su otišle u stečaj i ostalo je malo radnika koji rade u Boksitima, Železari, KAP-u i rudnicima. Imamo vrlo malo otvaranja novih fabrika. U tim fabrikama zapošljava se mali broj radnika. Nemamo više giganata. Samim tim smanjen je i izvoz jedne države", ocijenila je Obradović.

Obradović ne iznenađuju podaci o broju novozaposlenih u trgovini i ugostiteljstvu. Ona smatra da u Crnoj Gori imamo ekspanziju u tim djelatnostima.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika