Društvo

Sudija odbila da sudi Pejoviću: Nadležan Beograd

26pejovic1
S
udija Osnovnog suda u Podgorici Larisa Mijušković-Stamatović do­nijela je rješenje kojim se proglasila nenadležnom u predmetu pro­tiv vlasnika nikšićke firme "Uniprom" Veselina Pejovića, optuženog za napad na funkcionera Demokratskog fronta i predsjednika Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića.

Sudija odbila da sudi Pejoviću: Nadležan Beograd
Portal AnalitikaIzvor

Prema nezvaničinim informaci­jama, sudija Mijušković-Stamato­vić je u rješenju ocijenila da je po­grešno procijenjena mjesna nad­ležnost suda pred kojim bi trebalo da se vodi ovaj postupak, jer se inci­dent nije dogodio u Podgorici, već u Beogradu. Na ovo rješenje Osnovno državno tužilaštvo ima pravo žalbe, a po žalbi odluku o mjesnoj nadlež­nosti donijeće drugostepeni organ, odnosno Viši sud u Podgorici.

Branioci Pejovića više puta su ukazivali da crnogorski pravosud­ni organi nijesu nadležni za inci­dent, koji se dogodio 22. februara na aerodomu "Nikola Tesla" u Be­ogradu. Tada je, kako se sumnja, Pejović ošamario Medojevića zbog, kako je kazao, neistinitih navoda i optužbi koje je poslanik iznosio o njemu u javnosti. Pejović je nakon sukoba priveden u beogradsku po­liciju odakle je pušten nakon sa­slušanja, da bi dva dana kasnije bio pozvan u podgoričko tužila­štvo. Nakon višesatnog saslušanja u tužilaštvu njemu je tada određe­no zadržavanje od 48 sati. Nakon podizanja optužnog predloga Vi­jeće Osnovnog suda mu je ukinulo pritvor.

Advokat Draško Đukanović ka­zao je nakon prvobitne odluke o hapšenju njegovog branjenika da mu je ostalo nejasno na osnovu če­ga je ustanovljena nadležnost tuži­laštva u Crnoj Gori.

"Ne znam na osnovu čega je usta­novljena nadležnost ovog tužilaštva kad se događaj dogodio u Beogradu, a moj branjenik je saslušan u skla­du sa Zakonikom o krivičnom po­stupku Republike Srbije u policiji i tamo je počeo postupak. O tome ka­ko je danas ustanovljena ova nad­ležnost, nemam pojma, ali je oči­gledno da je tužilac tražio, mimo za­kona, nekakvu nadležnost da bi ga pritvorio", izjavio je tada Đukanović.

Medojević je Pejovića doveo u vezu sa tada odbjeglim Pljevljakom Darkom Šarićem, kojem se u Beo­gradu sudi za trgovinu kokainom.

Izvor: Dnevne Novine

Portal Analitika