Abiznis

Krajem aprila gradnja trafostanice u Lastvi

26kabl
I
zgradnja tra­fostanice u Lastvi Grbaljskoj, za koju je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) nedavno dobio gra­đevinsku dozvolu, trebalo bi da počne za mjesec, odno­sno krajem aprila. To je Po­bjedi saopšteno iz CGES-a, čija je obaveza izgradnja ove trafostanice u sklopu pro­jekta povezivanja Crne Go­re i Italije podmorskim ka­blom, a koji radi u partnerstvom sa italijanskom Ternom.

Krajem aprila gradnja trafostanice u Lastvi
Portal AnalitikaIzvor

- Pripremne aktivnosti na te­renu u Lastvi Grbaljskoj su u toku. Izvjesno je da će se za mjesec steći uslovi za početak građevinskih radova na iz­gradnji trafostanice u Lastvi Grbaljskoj - saopšteno je Po­bjedi iz CGES-a.

Prema planu, trafostanica u Lastvi Grbaljskoj će prenositi električnu energije preko 400 kilovoltnog dalekovoda do Pljevalja i 500 kilovoltnog op­tičkog podmorskog kabla do Italije.

- Sto se tiče izgradnje trafosta­nice Lastva planirana sred­stva koja će CGES uložiti ove godine su 4,3 miliona. U ovu svrhu CGES je u prethodnom periodu, na proces ekspropri­jacije i uplatu avansa potrošio oko 12 miliona eura - saopšte­no je iz CGES-a.

Osim ulaganja u trafostanicu, CGES ove godine planira in­vestiranje još oko 16 miliona eura u projekat podmorskog kabla.

- Paralelno će se raditi na 400 kilovoltnom dalekovodu na dionici Lastva - Čevo i izgrad­nji dalekovoda na dionici Čevo-PljevIja. U smislu pripreme    dokumentacije, eksproprijacije zemljišta i iz­bora izvođača radova, radovi su urazličitim fazama realiza­cije- saopšteno je iz CGES-a.

Ukupna ulaganja CGES-a u projekat podmorskog kabla na relaciji Crna Gora-Italija iznosiće više od 100 miliona, dok će ukupna ulaganja Terne u izgradnju postrojenja na te­ritoriji Crne Gore biti oko 200 miliona eura.

Električna interkonekcija iz­među Italije i Crne Gore biće duga oko 450 km, od kojih je oko 375km podmorskog kabla koji će povezati dvije strane Jadranskog mora i oko 75 km podzemnog kabla u kopne­nom dijelu.

Problem za gradnju podvodnog kabla i dalje predstavlja Hrvatska koja, ni nakon više od šest mjeseci, nije, kako podsjećaju mediji, dala odobrenje za prolaz.

- Što se tiče italijanske strane mi znamo za problem Terne o obezbjeđivanju prolaza kroz hrvatske teritorijalne vode, ali nas oni uvjeravaju da je situacija pod kontrolom, u smi­slu da će oni na vrijeme obezbijediti prolaz kako bi njihov dio projekta mogao biti završen na vrijeme. To su zvanične informacije koje dobijamo od Terne, čak su nam rekli da postoji neki alternativni pravac u slučaju da ne bude moglo da se prođe kroz hrvatske teritorijalne vode - kazao je za Antenu M predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Dragan Laketić.

Portal Analitika