Društvo

Danas premijerski sat: Šta će poslanici pitati Đukanovića?

26milo
P
remijer Milo Đukanović odgovaraće danas u Skupštini na pitanja  predstavnika poslaničkih klubova. Na sjednici, koja će kako se vidi iz pristiglih pitanja, obilovati ekonomskim temama, aktuelizovaće se pitanje oporezivanja milionera u Crnoj Gori, primjene Zakona o budžetu, te kapitala kojim je prošle godine raspolagala Pobjeda.

Danas premijerski sat: Šta će poslanici pitati Đukanovića?
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović pitaće premijera da nabroji aktivnosti za primjenu člana 12 Zakona o budžetu kojim se predviđa  obaveza konverzije potraživanja države Crne Gore na osnovu poreza i doprinosa od Elektroprivrede Crne Gore EPCG, u iznosu od 45 miliona eura, u akcijski kapital države, po nominalnoj vrijednosti akcija do kraja prvog kvartala 2014. godine.

U obrazloženju pitanja Šehović ocjenjuje da će doći do kašnjenja primjene  pomenute norme, odnosno do kršenja Zakona o budžetu za ovu godinu.

“Da li je Vlada razmatrala drugačiji model dokapitalizacije od onog predviđenog u pomenutom članu 12? Ako jeste, koji su detalji pomenutog modela, na koji način se isti moće implementirati i da li bi za njegovu implementaciju bilo neophodno uključivanje Skupštine Crne Gore?”, navodi se u Šehovićevom  obrazloženju.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić, tražiće od premijera da saopšti kojim kapitalom je raspolagala Pobjeda tokom 2013. godine, koja, kako se navodi u obrazloženju, sa 86 odsto državnog vlasništva, bilježi negativne rezultate poslovanja.

Poslanik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, između ostalog , će pitati predsjednik Vlade kakoda se oporezuje više od 20 milionera iz Crne Gore, da li značajan broj građana Crne Gore živi ispod linije siromaštva i da li je Vladina  ekonomska politika dovela Crnu Goru do zaduženosti koja  prelazi dvije milijarde eura i uvođenja stečaja u velikom broju preduzeća.

Poslanik Demokratske partije socijalista Milutin Simović  će pitati koje aktivnosti Vlada sprovodi u cilju daljeg jačanja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije uz napomenu da su ta pitanja važan prioritet Crne Gore u evropskoj agendi i završnim koracima na putu ka članstvu u NATO-u.

U  obrazloženju pitanja Simović podsjeća na sve češće napade na novinare, medije kao i na “upade u privatne kuće u izbornom danu”, što se dešava, smatra, “u združenoj akciji pojedinih političkih subjekata, u saradnji sa pojedinim NVO i uz medijsku podršku takozvanih nezavisnih medija”.

Poslanica Hrvatske građanske inicijative Ljerka Dragičević, pitaće premijera da li se mogu hitno obezbjediti sredstva za rekonstrukciju puta Muo-Prčanj-Stoliv, dok predstavnika Bošnjačke stranke Amer Kalač zanima da li će se korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice, nakon završene revizije, isplatiti iznos za koji su uskraćeni.

Na posebnoj sjednici Skupštine, pored premijerskog sata, na dnevnom redu su i poslanička pitanja na koje će odgovarati predstavnici Vlade.

Izvor: CdM

Portal Analitika