Društvo

Zajednička vježba crnogorske i slovenačke mornarice (FOTO)

2503vojskapoc
P
ripadnici Mornarice Vojske Crne Gore i Mornarice Republike Slovenije realizovali su danas zajedničku pomorsku vježbu „ADRIAN POOL 14“, u rejonu Tivatskog zaliva. Cilj vježbe bio je da se prikažu kapaciteti i saradnja mornarica i relevantnih institucija u borbi protiv zagađenja mora.

Zajednička vježba crnogorske i slovenačke mornarice (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor
Mornarica Republike Slovenije je na ovoj vježbi učestvovala sa brodom VNL-11 „Triglav“. Osim Mornarice VCG i Mornarice Slovenije na vježbi su učestvovali i pripadnici Vazduhoplovstva VCG, kao i predstavnici civilnih institucija Crne Gore i Republike Slovenije odgovorni za bezbjednost plovidbe i očuvanje  čistoće mora, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane dostavljenom Portalu Analitika.

25vjeyba1Vježba je realizovana u tri segmenta. Prvi segment je bio spriječavanje izlivanja zagađujućih supstanci sa oštećenog broda u more, zatim drugi segment zasnivao se na prikupljanju i okruživanju naftne mrlje u saradnji sa brodom Mornarice Republike Slovenije. Kroz treći segment je prikazana borba tima na kopnu protiv zagađenja obale.

2503vojska2Vježba „ADRIAN POOL 14“ bila je i dobra prilika da se unaprijede dobri odnosi između Crne Gore i Republike Slovenije, a za pripadnike Mornarice VCG da se obuče u planiranju i izvođenju višenacionalnih pomorskih operacija i standardnih procedura koje se u tim situacijama koriste. Povećanje interoperabilnosti između partnerskih zemalja kroz međusobno poznavanje opreme i sposobnosti jeste i glavni rezultat koji se postiže izvođenjem vježbi u višenacionalnom okruženju.

2503vjeybatekst

Vježbi  u Tivatskom zalivu prisustvovali su direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore kapetan Vladan Radonjić, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova- Direktorata za vanredne situacije i Lučke kapetanije Kotor.

2503vojska3
Portal Analitika