Finansije

IGRE NA SREĆU: Za priređivače 50 odsto veća koncesija, 15 odsto poreza na dobitke veće od 100 eura?

25igrenasrecuok
P
oslanici DPS-a podnijeli su dvije grupe amandmana na zakon o igrama na sreću, čijim usvajanjem bi se povećali budžetski prihodi od ove djelatnosti. Cilj predlagača je da se djelimično nadomjeste prihodi od tzv. takse “euro po euro”, ukinute krajem prošle godine, ali i da se priređivačima ukine obaveza plaćanja obaveze PDV-a. Amandmanima se takođe povećava oporezivanje dobitaka, što sigurno neće naići na odobravanje “armije” igrača.

IGRE NA SREĆU: Za priređivače 50 odsto veća koncesija, 15 odsto poreza na dobitke veće od 100 eura?
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici DPS-a Nikola Gegaj i Radovan Obradović predlažu povećanje poreza na sve dobitke za 30 odsto, uz oporezivanje igara koje organizuje Lutrija Crne Gore fiksnom koncesijom od 65.000 eura godišnje što do sada nije bio slučaj, kao i plaćanje varijabile od 10 odsto na puni iznos, bez odbijanja fonda dobitaka. Prema prijedlogu Gegaja i Obradovića, fiksna koncesiona naknada plaćala bi se do kraja decembra tekuće za narednu godinu. Mjesečna naknada za kladionice, koja bi se plaćala do 15. u mjesecu, iznosila bi 650 umjesto dosadašnjih 750 eura.

-Ovim će se uvećati budžetski prihodi i neće se ugroziti dalje poslovanje pripređivača igara na sreću- navodi se u obrazloženju amandmana koje su dostavili poslanici Gegaj i Obradović.

S druge strane, grupa poslanika DPS-a među kojima su Zoran Jelić i Filip Vuković predložila je izmjene zakona o igrama na sreću kojima bi se fiksne koncesione naknade kazinima, kladionicama i automat klubovima povećale za 50 odsto, dok bi se dobici veći od 100 eura oporezovali sa 15 odsto.  Ako se njihov predlog usvoji, godišnja koncesiona naknada kazinima bi iznosila 75 hiljada eura, dok bi se mjesečna naknada za kladionice i automat klubove povećala na 750, odnosno 75 eura. Aktuelne naknade iznose 50 hiljada, odnosno 500 i 50 eura.

Lani je prihod od kon­esionih naknada od igara na sreću iznosio 5,5 miliona eura, od čega se na fiksne naknade odnosilo 3,93 miliona eura. Dakle, povećanjem fiksne naknade za 50 procenata budžetski prihod bi se povećao oko dva miliona eura na godišnjem nivou. Uz povećanje poreza na dobitke projektovano je povećanje prihoda od priređivanja igrana sreću za oko 3,5 miliona godišnje. To je, međutim, značajno manje od prihoda od taksi “euro po euro”.

Amandmani Jelića i Vukovića predviđaju ukidanje PDV-a, uvedenog u julu prošle godine, jer je nametanje plaćanja tog poreza u suprotnosti sa EU direktivama.

O izmjenama zakona o igrama na sreću parlament će se izjasniti naredne sedmice.

 

Portal Analitika