Društvo

STOP PREKOGRANIČNOM KRIMINALU: Uskoro zajedničke policijske patrole Crne Gore i Kosova

kulaok
Z
ajedničke patrole će djelovati neposredno uz zajedničku državnu granicu na udaljenosti do  20 kilometara od granične linije- prema unutrašnjosti državne teritorije Crne Gore i Kosova.

STOP PREKOGRANIČNOM KRIMINALU: Uskoro zajedničke policijske patrole Crne Gore i Kosova
Portal AnalitikaIzvor

 

Vlada Crne Gore usvojila je na prošloj sjednici Prijedlog osnove za vođenje pregovora i zaključivanje Protokola između MUP-a Crne Gore i MUP-a Kosova, o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola uz zajedničku državnu granicu. Istovremeno, Vlada je za glavnog pregovarača izabrala ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da potpiše Protokol. Ideja o zajedničkim patrolama postoji već dvije godine, ali je tek sada počela formalno da se realizuje.

Prema predlogu sporazuma, osnovni i ključni razlog zbog kojeg se predlaže zaključivanje ovog protokola je  produbljivanje i jačanje bilateralne saradnje između Crne Gore i Republike Kosovo. U sporazumu se navodi da zajedniče patrole imaju za cilj uspostavljanje i sprovođenje zajedničkih patrola uz zajedničku državnu  granicu, unapređuje saradnje ugovornih strana u borbi protiv svih vidova  prekograničnog kriminala i uspostavljanje sistema efikasnije kontrole i nadzora državne granice. U  sastav delegacije treba da budu uključeni i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija

Prema nacrtu Protokola, zajedničke patrole djelovaće neposredno uz zajedničku državnu granicu na udaljenosti do 20 kilometara od granične linije prema unutrašnjosti državne teritorije Crne Gore i Kosova. Mogu se obavljati kao pješačka patrola ili patrole uz korišćenje svih vrsta policijskih prevoznih sredstava, koje obezbjeđuje nadležni organ strane ugovornice na  lokalnom nivou na čijem se području obavlja zajednička patrola.

Nacrt protokola predviđa da patrolu po pravilu čine najmanje dva policijska službenika zemlje domaćina i jedan policijski službenik druge strane ugovornice. Tokom zajedničke patrole mogu se koristiti službeni psi i službeni konji. Prema slovu protokola, dokument stupa na snagu danom dostavljanja posljednjeg obavještenja o okončanju svih unutrašnjih pravnih postupaka za stupanje protokola na snagu. To praktično znači da bi zajedničke patrole mogle da počnu da se obavljaju već na ljeto. P.Z.

Portal Analitika