Društvo

Istekla garancija za Eriksonovu opremu za digitalizaciju?

2505figitaliyacija
D
elegacija Evropske unije u Podgorici još nije objavila prepisku sa Ministarstvom za informaciono društvo, koja je, navodno, bila osnov za dodatnu isplatu 400 hiljada eura Eurotelu. Ministarstvo negira da je uputilo takav zahtjev i smatra da je ugradnja opreme bila obaveza italijanske kompanije po ugovoru potpisanom u maju 2011, vrijednom preko milion i po eura.

Istekla garancija za Eriksonovu opremu za digitalizaciju?
Portal AnalitikaIzvor

U međuvremenu, prema saznanjima Antene M, istekla je garancija za opremu koju je Eurotel kupio od Eriksona, a Italijani nijesu obnovili licencu. Već 20 dana radio Antena M čeka odgovor Delegacije Evropske unije u Podgorici na pitanja u vezi sa isplatom oko 400 hiljada eura italijanskoj kompaniji Eurotel, na ime ugradnje opreme za prvu fazu digitalizacije crnogorske radio difuzije. Zvaničnog odgovora, međutim, još nema. Nezvanično, rečeno im je da odgovore treba da pripremi šef sektora za sprovođenje IPA projekata u Delegaciji Evropske Unije Andre Lis, a onda odobri Brisel.

Od Delegacije su tražili dokument koji dokazuje njihovu trdnju da je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije zahtijevalo naknadno plaćanje italijanskoj kompaniji. Podsjetimo, iz tog resora negirali su navode Delegacije, napominjući da oni nijesu potpisnici ugovora sa Eurotelom, pa nijesu ni mogli tražiti dodatnu isplatu.

“U Ministarstvu smo iznenađeni saopštenjem DEU, da je Ministarstvo tražilo bilo kakav novi ugovor. Podsjetiću vas da je ugovor potpisan izmedju DEU i Eurotela, te da Ministarstvo nije ugovorna strana”, kazala je nedavno za naš radio generalni direktor direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio-spektar Ratka Strugar.

I po tumačenju Ministarstva, italijanska kompanija bila je obavezna da, kao pobjednik tendera, obavi čitav posao, dakle i montiranje opreme, pa im nije jasan osnov za isplatu još 400 hiljada eura.

Ne znamo ni iz kog fonda je isplaćena dodatna suma Italijanima. Ni je li neki projekat koji je trebalo finansirati sredstvima iz IPA-e, zakinut zbog namirenja spornog potraživanja Eurotela. Iz podgoričkog radija jažu da neočekivana neažurnost i tajnovitost Delegacije samo pojačava sumnje da je prva faza digitalizacije urađena sa previše propusta i da na brojna pitanja koja Antena M postavlja već treću godinu, u stvari, nema valjanih odgovora.

U međuvremenu, dio predajnika koje je Eurotel instalirao ne radi, a kvarovi još nijesu otklonjeni. Uprkos tome, stručnjaci italijanske kompanije ne pojavljuju se na licu mjesta, nego pokušavaju da iz Milana riješe probleme.

"I dalje obezbjeđujemo Eurotelu i Drenkovskom daljinski nadzor, te oni pokušavaju daljinski da izvrše određena podešavanja kako bi učinili rad mreže što stabilnijim. Ali još uvijek ima problema koji moraju biti riješeni", objašnjava Bojan Domazetović, vođa projekta digitalizacije u RDC.

Prema pouzdanim saznanjima Antene M, problemi bi mogli uskoro da postanu i veći. Opremu za tzv. centar mreže, u kojem se signal priprema za distribuciju, Eurotel je kupio od kompanije Erikson. Šveđani daju garancije na svoje proizvode, a nakon toga neophodno je obnavljanje licence. Eurotel je, prema našim izvorima, nije obnovio. Takve informacije stigle su i do RDC.

"Ono što mogu reći je da Eurotel po ugovoru treba da ima garanciju na svu opremu tri godine. Što se tiče opreme Eriksona imao sam informaciju da je ta garancija istekla, šta je Eurotel uradio kasnije nemam informaciju", izjavio je Domazetović.

 

Portal Analitika