Abiznis

Slučaj Albona: Dijamantima ni traga

2002albona
S
tečajna uprava kompanije Albona još nije pronašla dijamante tog preduzeća, a odgovori koje je do sada od državnih organa i špedicije službenim putem dobio upravnik Dragan Smolović daju slabu nadu da će ih pronaći.

Slučaj Albona: Dijamantima ni traga
Portal AnalitikaIzvor

Privredni sud je stečaj ovom preduzeću uveo u novembru 2013. na zahtjev Poreske uprave, zbog potraživanja od oko 1,5 miliona eura. Većinski vlasnik trgovinskog lanca Albona, Davit Arutunian krajem 2012. je novcem ovog preduzeća kupio 26 nebrušenih dijamanata iz Sijera Leone.

“Jedini dokaz o dijamantima u preduzeću koji imam je potvrda Uprave carina da je privremeno zadržana roba. Uprava carina mi je, na službeno poslato pitanje, ko je preuzeo dijamante odgovorila da se obratim špediteru. Špediter je odgovara da nemaju dokaz o tome ko je podigao robu i gataju tamo da li je to uradio direktor, neko drugi ili treći”, kazao je Smolović za Vijesti.

Iz špediterske firme Knjaz su Smoloviću poslali saopštenje i lošu kopiju nejasnog dokumenta iz kojeg nije mogao utvrditi ko je preuzeo dijamante.

“Kada je plaćen carinski dug od 37.442 eura, obaviješten je Miroslav Marinković koji je sa Davitom Arutunianom i njegovim prevodiocem pošao u carinsku ispostavu Aerodroma Podgorica gdje su pomenuti preuzeli nebrušene dijamante od predstavnika Uprave carina na putničkom terminalu”, saopštili su Smoloviću iz Knjaza, navodeći da je Albona bila vlasnik pošiljke. Miroslav Marinković je tada bio izvršni direktor kompanije.

Upravnik podgoričke carinarnice Radivoje Pejović uputio je Smolovića da se za sve informacije oko preuzimanja robe obrati Javnom preduzeću Aerodromi Crne Gore i špediciji koju je angažovala firma Albona. Smoloviću je nejasno zašto nakon upita od 11. marta i urgencije od 18. marta upućene Aerodromima od ovog državnog preduzeća ne dobija odgovor da li se dijamanti još nalaze u njihovom magacinu i da li ih može podići.

Manjinski vlasnik Albone Radenko Lučić je ranije naveo da je Arutunian dijamante nakon preuzimanja odnio u svoj sef u CKB-u.

“Ne mogu se banci obratiti na osnovu rekla-kazala priče i predložiti sudu da izda nalog za otvaranje sefa”, dodao je Smolović.

Albona je povjeriocima, prema dosadašnjim prijavama, ostala dužna oko 18 miliona eura.

Portal Analitika