Kultura

Nedjelja švedskog filma za početak promocije "Švedska @ME"

2403svedskame
N
edjelja švedskog filma, prvi promotivni događaj te zemlje u Crnoj Gori u okviru programa „Švedska @ME“ biće priređen od 1. do 4. aprila u Crnogorskom narodnom pozorištu, najavljeno je Portalu Analitika iz ambasade te zemlje.

Nedjelja švedskog filma za početak promocije "Švedska @ME"
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom biće prikazano sedam igranih i dokumentarnih ostvarenja najnovije švedske kinematografije. Promotivne aktivnsoti takođe će obuhvatati predstavljanje švedskih firmi, radionice i seminare sa studentima koji će biti održavani u Podgorici.

Povodom Nedjelje švedskog filma, prvi čovjek diplomatskog predstavništva Kraljevine Švedske za Crnu Goru Krister Asp je izjavio:

- Kao ambasador Švedske u Crnoj Gori, zadovoljstvo mi je da vam predstavim „Švedska @ME“. Ovo je prvi švedski promotivni događaj u Crnoj Gori, i ima za cilj jačanje odnosa u trgovini, kulturi i obrazovanju između naše dvije zemlje.

Kako se navodi u najavi iz ambasade, događaj „Švedska @ME“ počeće 1. aprila u 20 časova projekcijom filma „Jedi, spavaj, umri“, u kome glavnu ulogu igra Nermina Lukač, mlada glumica crnogorskog porijekla živi i radi u Švedskoj. Ona je na prošlogodišnjem 63. Berlinalu dobila nagradu „Shooting Stars“ kao jedna od deset najboljih mladih evropskih glumaca.

Publika u Podgorici biće takođe u prilici da pogleda filmove „Avalon“, „Posljednja rečenica“,  „Skriveno dijete“ , „Pirat Bay daleko od tastature“, „Veliki momci su poludjeli“ i „Palme“. Projekcije će biti održavane od 18 i 20 časova, a ulaz na projekcije je besplatan.

Nedjelju švedskog filma - „Švedska @ME“ organizuje Ambasada Švedske i Crnogorsko narodno pozorište, u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, kao i švedskim kompanijama Securitas, Ericsson, Meris, Atlas Copco, Oriflame i Pernod Ricard.

Foto: swedenabroad.com

Portal Analitika