Društvo

Institut Alternativa: Administrativni odbor da odbrani nezavisnost ideju javnog servisa

2403institut
I
nstitut alternativa poziva Administrativni odbor Skupštine Crne Gore da pravilno primjeni Zakon o javnim servisima u postupku imenovanja novih članova Savjeta RTCG, saopšteno je Portalu Analitika iz te nevladine organizacije.

Institut Alternativa: Administrativni odbor da odbrani nezavisnost ideju javnog servisa
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u dopisu koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk, „eventualno nezakonito postupanje članova Odbora i odgovornih službenika Skupštine Crne Gore otvara prostor za podnošenje krivičnih prijava za nesavjesan rad u službi ili zloupotrebu položaja“.

- Administrativni odbor ima posebnu obavezu da odbije svaku mogućnost političkog uticaja na imenovanje članova Savjeta javnog servisa. Članovi Administrativnog odbora moraju spriječiti svaki pokušaj prekrajanja volje ovlašćenih predlagača, nevladinih organizacija i drugih subjekata i na taj način odbraniti nezavisnost Savjeta i ideju javnog servisa. Administrativni odbor je u obavezi da suštinski uvaži argumente koje su prethodnih dana predstavile nevladine organizacije, njih više od stotinu – stav je IA.

U dopisu se dalje navodi da će odnos Administrativnog odbora prema ovom postupku biti od značaja za dalji razvoj odnosa Skupštine i nevladinih organizacija, ali i ukupnog odnosa države prema civilnom društvu, naročito u svijetlu obaveza koje je Crna Gora preuzela u procesu evropskih integracija odnosno pregovora o članstvu.

Portal Analitika