Društvo

Šerbo Rastoder dobio nagradu za doprinos u oblasti kulture i nauke

2403rasoder
A
gencija  "Eskišehir glavni grad kulture 2013" je organizovala od 20 -21. marta 2014. manifestaciju smotre kulture i stvaralaštva na kojoj je 33 naučnika i stvaraoca  iz čitavog svijeta uručeno priznanje za doprinos u oblasti kulture i nauke. Priznanje je pripalo i prof.dr Šerbu Rastoderu.

Šerbo Rastoder dobio nagradu za doprinos u oblasti kulture i nauke
Portal AnalitikaIzvor

Ceremonija dodjele priznanja je upriličena u centralnoj sali "OsmanGazi"univerziteta. Priznanje nagrađenima je uručio ministar prosvjete u Vladi Republike Turske prof. dr Nabi Avdži, a ceremoniji su, pored ostalih, prisustvovali valija i gradonačelnik Eskišehira, kao i nekoliko poslanika turskog parlamenta.

Iz zemalja sa bivšeg jugoslovenskog prostora  pored prof.dr Šerba Rastodera priznanja su dobili i :dr. Adnan Ismaili (Makedonije) prof. dr. Irfan Morina (Kosovo) dr. Amina Šiljak Jasenković ( Bosna i Hercegovina) ,prof.dr Mevlud Dudić (Sandžak-Srbija).

Ovo su ujedno i prvi dobitnici ovog prestižnog međunarodnog priznanja sa ovih prostora je da se priznanje " Nagrada turskog svijeta nauke u umjetnosti" dodjeljuje po prvi put i postaje tradicionalna s obzirom da je grad Kazan proglašen za kulturnu prijestolnicu za 2014.

U posebnoj izjavi datoj povodom dobijanja ovog značajnog međunarodnog priznanja prof.dr Šerbo Rastoder je naglasio da mu je priznanje posebno značajno zato što dolazi u ruke predstavnika jedne male balkanske države koja ima svijest o multikulturi i u ruke urednika  " Almanaha" koji slavi 20-godišnjicu rada" i djelovanja o čijim dometima se saznalo i u onim krajevima svijeta koji su od nas geografski veoma udaljeni.

Portal Analitika