Abiznis

Zašto se žvake slabije prodaju?

zvaka
I
zgleda da popularnost žvaka u posljednje vrijeme opada. Na primjer, u periodu od 2009. do 2013. prodaja žvakaćih guma u SAD pala je 11 odsto na 3,71 milijardi dolara, pokazuju podaci Euromonitor Internationala.

Zašto se žvake slabije prodaju?
Portal AnalitikaIzvor

Za sljedećih pet godina prognozira se pad prodaje žvakaćih guma za dodatnih 4 odsto. Slabije rezultate kompanije bilježe i na drugim mjestima u svijetu, pa je tako proizvođač gume za žvakanje Trident prošle godine zabilježio pad prodaje od 16 odsto na razvijenim tržištima.

Šta se zapravo dešava sa žvakaćim gumama? Čini se da niko nije potpuno siguran. U industrijskim krugovima niko ne izdvaja jedinstveni faktor koji bi mogao uticati na pad tražnje, piše AP. Neki optužuju ekonomsku situaciju i cijenu žvakaćih guma (koje u SAD koštaju i više od 2 dolara po paketu), a neke preagresivne marketinške kampanje koje su otišle predaleko u uvjeravanju kako žvakaće gume čuvaju zdravlje zuba.

Ipak, možda je glavni razlog taj što potrošači imaju više toga "za žvakanje" u izboru. Proizvođači slatkiša su posljednjih godina na tržište plasirali mnoge druge proizvode za svjež dah, pa će mnogi danas možda radije posegnuti za gumenim mentol bombonama, nego ' žvakom ' koju treba prije ili kasnije - ispljunuti. Takođe, žvakanje se u brojnim situacijama ne smatra baš pristojnom navikom, a tu je i problem zagađenja pločnika i ulica.

Međutim, to ne znači da će žvakaće gume samo tako nestati, a neki proizvođači bilježe sasvim dobre rezultate sa određenim brendovima. Tako je na primjer, legendardna Bazooka, koja je gotovo nestala sa polica, prošle godine krenula sa novom marketinškom strategijom. Distribucija se od tada - udvostručila.

Proizvođači su ipak realni u pogledu očekivanja potražnje za žvakaćim gumama.

"U skorije vreme ne očekujemo nikakav dramatični oporavak u toj kategoriji proizvoda" , kazala je nedavno Irene Rosenfeld , izvršna direktorka Mondeleza , kompanije koja proizvodi Trident .

(b92)

Portal Analitika