Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • IVANOVIĆ: U slučaju Telekom nije izvršeno bilo koje krivično djelo od strane crnogorskih državljana

IVANOVIĆ: U slučaju Telekom nije izvršeno bilo koje krivično djelo od strane crnogorskih državljana

1303ivanovicok
S
pecijalna tužiteljka za suzbijanje organizovanog kriminala Đurđina Nina Ivanović, kazala je da u slučaju privatizacije Telekoma- nije izvršeno bilo koje krivično djelo od strane crnogorskih državljana i zvaničnika.

IVANOVIĆ: U slučaju Telekom nije izvršeno bilo koje krivično djelo od strane crnogorskih državljana
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović je, na današnjoj konferenciji za medije, rekla da "definitivno nije staviljena tačka na ovaj predmet, jer su kolege iz američke ambasade obavjestile da su dostavile samo dio dokumentacije".

Ona ipak ističe da se 80 odsto dokumentacije, koje su na osnovu zamolnice crnogorskog Tužilaštva dostavili organi SAD, odnosi na Makedoniju.

- U slučaju Telekom, crnogorsko Tužilaštvo nakon ocjene do sada prikupljenih činjenica i primjenjujući zakon Crne Gore, utvrdilo je da nema dokaza da je u privatizaciji ovog pravnog lica od strane državljana, odnoso zvaničnika Crna Gore izvršeno bilo koje krivično djelo, odnosno koruptivno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti – rekla je Ivanović.

Ona je pojasnila da su od nadležnih organa SAD preko američke ambasade  na osnovu zamolnice koje su uputili 2012. godine dobili određenu dokumentaciju u novembru i decembru prošle godine koja nije konačna.

- Nakon prevođenja dokumentacije koja je bila veoma obimana utvrdili smo da se veliki dio dokumentacije oko 80 odsto odnosi na slučaj u Makedoniji. Što se tiče dijela dokumentacije koji bi se odnosio na Crnu Goru cijeneći taj material, ali takođe i materijale koje smo na osnovu naše zamolnice dobili i od Njemačke, Mađarske i Slovenije našli smo da nema osnova da je u ovom slučaju izvršeno koruptivno ili bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – rekla je Ivanović.

Ona se zahvalila nadležnim organima SAD i američkoj ambasadi na pruženoj pomoći i dostavljnju dokumentacije koja je pomogla u rasvjetljavanju ovog slučaja.

Ivanović je istakla da istraga u slučaju Telekom nije ni počinjana već da je ”pokrenuto istraživanje i da do sada nema dokaza za postojanje koruptivnih radnji”.

Ona je navela da ne bi komentarisala nedavno saopštenje ambasde SAD u Podogrici ali da vjeruje da “ono nije u suprotnosti od onoga što je Tužilaštvo danas saopštilo”.

 

Portal Analitika