Društvo

Pvo državna studija o lokaciji pa onda gradnja „Porto Skadar Lejka“

 

2003Porto-Skadarpocetna
F
rancuski biznismen Lionel Sonigo želi da na Skadarskom jezeru napravi eko-rizort  koji će ga, kako je nedavno najavio, koštati 90 miliona eura. Francuz tvrdi da rizort neće narušiti prirodu. „Počeo sam da kupujem zemlju prije šest godina, ali vaša vlada u tom trenutku nije smatrala da je takav projekat dobar za Crnu Goru. Tokom komunikacije sa njima ubijedili smo ih da je ovo dobar projekat”, kazao je nedavno za medije Sonigo.Tada je najavio početak gradnje rizorta za septembar, ako dobije građevinsku dozvolu. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma su Portalu Analitika kazali da će tek nakon usvajanja Državne studije lokacije investitor biti u mogućnosti da podnese zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole.

Pvo državna studija o lokaciji pa onda gradnja „Porto Skadar Lejka“
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnica ministra Sanja Lješković – Mitrović kazala je za Portal Analitika da je u toku izrada Državne studije lokacije ‘’Mihailovići’’ i da tek nakon usvajanja studije francuski biznismen će moći da podnese zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole.

Sagovornica Portala Analitika podsjeća da je tokom februara održana javna rasprava i da je u toku obrada primjedbi sa javne rasprave, nakon čega će obrađivač pristupiti izradi predloga plana.

Upitana da li je lokacija na kojoj francuski beznismen planira gradnju rizorta dio nacionalnog parka Skadarsko jezero, Lješković - Mitrović kaže da je gradnja predviđena na lokaciji Biški rep, koja se nalazi u okviru nacionalnog parka.

Kako je riječ o posebnom području, gradnja mora poštovati principe održivog razvoja, a francuski biznismen je najavio da će to biti pravi eko-rizort i da će posebna pažnja biti posvećena očuvanju prirode.

Sonigo je osnovao preduzeće „Montenegro rizort” u Podgorici i počeo da kupuje zemlju prije otprilike šest godina.

„Prije tri godine smo Vladi predstavili prvi plan za „Porto Skadar Lejk”, koji im se nije svidio, nije im se svidio ni drugi, ali su zato trećim bili oduševljeni. S obzirom na to da smo već posjedovali sertifikat za gradnju eko-rizorta „Green Globe”, koji izdaje UN, odmah smo počeli da radimo studiju lokacije. Nakon što smo odradili sve analize i studije, koje su me do sada koštale milion eura, shvatili smo da je naš plan izvodljiv i sada samo čekamo građevinsku dozvolu“, kazao je nedavno francuski biznismen za „Vijesti“.

2103porto_skadar_laketekst

On je naglasio da će, ako dobiju građevinsku dozvolu kao što su planirali i počnu gradnju u septembru, odmaralište biti završeno do sredine 2017. godine.

Planirano je da rizort ima 50 apartmana i 30 vila, koje će biti u privatnom vlasništvu. Biće opremljene najmodernijom tehnologijom za očuvanje prirode, kao što su tretman otpadnih voda, prirodni baseni s fito-pročišćavanjem, solarna energija, upotreba energetskog potencijala jezera, a sva vozila i plovila biće na električni pogon.

To su planovi za rizort „Porto Skadar Lejk”, a kada će početi gradnja vidjećemo, jer je osnov za dobijanje građevinske dozvole državna studija za lokaciju „Mihailovići“, kako je za naš Portal kazala pomoćnica ministra Sanja Lješković – Mitrović.

foto: www.visit-ulcinj.com, ekapija.com

 

 

 

 

 

Portal Analitika