Društvo

MUIŽNIEKS: Kamp na Koniku ne bi smio da postoji

2103nils
P
olitičari treba da budu odgovorni za način na koji govore o političkim protivnicima, medijima i NVO sektoru. Time šalju jasnu poruku administraciji, ali i građanima. Jača poruka od riječi bila bi, za mene, da se sudski gone oni koji su umiješani u napade, kazao je, u intervjuu za „Vijesti, komesar za ljudska prava u Savjetu Evrope Nils Muižnieks.

MUIŽNIEKS: Kamp na Koniku ne bi smio da postoji
Portal AnalitikaIzvor

Kao glavne probleme u Crnoj Gori Muižnieks ističe – kršenje ljudskih prava iz prošlosti, ratne zločine i status raseljenika, zatim slobodu medija, kao i diskriminaciju Roma, osoba sa invaliditetom…

Komesar za ljudska prava u Savjetu Evrope kaže da će u svom izvještaju o Crnoj Gori navesti da bi želio da vidi energičnije napore pravosuđa protiv onih koji su optuženi za ratne zločine, te da je važno da oni koji su krivi budu i kažnjeni. On smatra da je to jedini način da se pošalje signal onima koji su počinili zločine da će biti kažnjeni.

Muižnieks dalje dodaje da kada su u pitanju raseljenici, Crna Gora ima 16.000 raseljenika koji nemaju definisan status, te da mjesto kakvo je kamp na Koniku ne bi smjelo da postoji u Evropi.

Što se tiče medijskih sloboda sagovornik „Vijesti“ kaže da za jednu malu zemlju, Crna Gora ima bogatu medijsku scenu, te da ne postoji monopol.

„Ali mislim da su napadi na novinare razlog za veliku zabrinutost i zbog toga želim da vidim sudske procese. Crna Gora se ističe zbog nedavnih napada, mnogi novinari su povrijeđeni, a to se obično dešava tamo gdje su nemiri.“, rekao je komesar za ljudska prava u Savjetu Evrope Nils Muižnieks i dodao da se nada u rezultate Komisije koja treba da ispita propuste u istragama napada na novinare.

Izvor: Vijesti; foto: alertadigital.com

Portal Analitika