Društvo

Međedović: Izbjeći kompromitujuću ulogu parlamenta

203medj
B
jelopoljska partija poziva poslanike u državnom paralmentu da preispitaju okolnosti u vezi članske odredbe prijedloga izbornog zakona koja se odnosi na sakupljanje potpisa podrške izbornim listama pred članovima izbornih komisija isključivo za vanparlamentarne partije kako bi se izbjegla dva moguća scenarija.

Međedović: Izbjeći kompromitujuću ulogu parlamenta
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, ukoliko se prijedlog izbornog zakona usvoji, Bjelopoljska partija u dijelu pomenute članske odredbe dostaviće predsjedniku Crne Gore prijedlog da se ne proglasi sporni zakon tj. da iskoristi pravo suspenzivnog veta , a ukoliko se veto iskoristi, svi politički subjekti bili bi u obavezi sakupljati potpise podrške izbornim listama.

"Osim navedenog Bjelopoljska partija pokrenuće i inicijativu za ocjenu ustavnosti pomenute odredbe eventualno usvojenog Zakona. U tom smislu ukoliko Ustavni sud Crne Gore kojim slučajem usvoji inicijativu Bjelopoljske partije, pojedine partije sa svojim izbornim listama mogle bi se naći u pat poziciji jer radi učešća na izborima predhodno nijesu obezbijedile potpise podrške svojim izbornim listama", navodi se u saopštenju predsjednika Bjelopoljske partije Mersudina Međedovića.

On zaklučuje da Bjelopoljska partija smatra da bi poslanici u državnom parlamentu, ako usvoje izborni zakon, za svaki slučaj trebali razmišljati i o uvođenju norme po kojoj bi stav članske odredbe, koji se odnosi na prikupljanje potpisa izbornim listama važio tek od 1. novembra ove godine, jer do tada svakako bi se imao odgovor Ustavnog suda po pitanju pokrenute inicijative.

(CdM)

Portal Analitika