Abiznis

ŠĆEKIĆ: Metalfer će imati podršku beranske opštine za aktiviranje rudnika

dadosl
N
osilac pobjedničke liste SNP-DF u Beranama Dragoslav Šćekić, kazao je da će kompanija Metalfer, koja namjerava da pokrene proizvodnju u Rudniku mrkog uglja, imati podršku nove lokalne samouprave.

ŠĆEKIĆ: Metalfer će imati podršku beranske opštine za aktiviranje rudnika
Portal AnalitikaIzvor

- Očekujem da je Metalfer ozbiljna firma, da je u pitanju ozbiljna priča i da je u pitanju ozbiljan investitor. Svakako, da će neko ko je krenuo u ozbiljnu priču i iskrenu realizaciju oko aktiviranja Rudnika mrkog uglja, imati punu podršku beranske lokalne samouprave, rekao je Šćekić Portalu Analitika.

Prema njegovim riječima, novoj beranskoj vlasti je cilj da omogući što bolji i afirmativniji ekonomski ambijent za investitore.

- Cilj nam je da omogućimo otvaranje što više radnih mjesta, i da na teritoriji naše opštine funkcioniše što više pravnih subjekata. Tako da, sve što je u okviru zakonskih mogućnosti, lokalna samouprava će izaći u susret investitorima, objasnio je Šćekić.

On je najavio da će preko poslaničkog kluba SNP-a tražiti od Vlade poreske olakšice putem biznis zona za beransku opštinu, ali i za čitav sjever.

- Kvalitetnim investitorima koji žele da pokrenu novu proizvodnju i nova radna mjesta, beranska opština će pružiti podršku, a isto očekujem od Vlade i Skupštine Crne Gore, poručio je Šćekić.

On smatra da Berane ima šanse za razvoj poljoprivredne proizvodnje i svih ostalih privrednih grana, budući da je taj grad osamdesetih godina prošlog vijeka imao razvijenu industriju.

- Tu je bila fabrika celuloze i papira, ciglana, fabrika za proizvodnju panel ploča, pogon Oboda...Dakle, imali smo nekada industriju i nadamo se da možemo nešto pokrenuti. Kao značajne projekte, naveo bih najavljenu realizaciju projekta malih hidroelektrana i vjerujem da tu ima prostora za još neki projekat. Dakle, opština Berane će svim iskrenim investitorima izaći u susret, zaključio je Šćekić.

On je pozvao sve bivše zaposlene koji blokiraju početak proizvodnje da odustanu od te namjere.

Kompanija Metalfer najavila je pokretanje proizvodnje u Rudniku mrkog uglja sa ciljem da na kraju druge godine proizvedu 100.000 tona  uglja i da pritom uposle 100 radnika. Kompanija rudnik Velenje biće zadužena za pravljenje i sprovođenje plana. Metalfer je započeo analizu potencijala rudnika Berane u martu 2013. godine, a prvi put je o interesu zvaničnim dopisom obaviještena i Vlada Crne Gore u maju prošle godine.

Portal Analitika