Društvo

Vlada dala saglasnost za Opšti kolektivni ugovor

1903boskovic
P
redrag Bošković
, ministar rada i socijalnog staranja kazao je danas da je Vlada dala saglasnost na predloženi Opšti kolektivni ugovor i izvještaj radne grupe za pripremu Opšteg kolektivnog ugovora.
Vlada dala saglasnost za Opšti kolektivni ugovor
Portal AnalitikaIzvor

- Već sjutra možemo pristupiti potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora, što je od velikog značaja s obzirom da je zakonodavstvo bilo osakaćeno nepostojanjem Opšteg kolektivnog ugovora. Samo njegovo nepostojanje izazivalo je dosta nedoumica u odnosima između poslodavaca i zaposlenih.- istakao je

Bošković

.


On je kazao da se Vlada na današnjoj sjednici bavila i pitanjem zapošljavanja domaće radne snage. Kako kaže

Bošković

, Crna Gora ima veliki problem nezaposlenosti, odnsno “jednake zaposlenosti strane radne snage i nezaposlenosti domaće radne snage”.


- Ministarstvo rada i socijalnog staranja zajedno sa kabinetom potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku radilo je dosta dugo na ovom dokumentu i mi smo već neke korake ranije preduzimali. Ti koraci koji su preduzeti tokom 2013. rezultirali su značajnim povećanjem tražnje za radnom snagom, tako da je ekonomska aktivnost u Crnog Gori oživjela. U prva dva mjeseca 2014. godine imamo tražnju za radnom snagom većom za čak 31 procenat, nego što je to bilo u prva dva mjeseca 2013. godine. Imamo veći rast domaće zaposlenosti od rasta zapošljavanja stranaca, što je još jedan dobar pokazatelj.- naglasio je ministar rada i socijalnog staranja.


-Odnos domaće i strane radne snage je i dalje u korist strane radne snage i ovaj dokument kojim danas zadužujemo određene institucije i ministarstva da zajedničkim naporima prema poslodavcima opredijelimo politiku većeg zapošljavanja domaće radne snage , prije svega kroz povećanje konkurentnosti domaće radne snage, a nikako kroz stvaranju novih administrativnih barijera.- zaključio je ministar

Bošković

.

Portal Analitika