Društvo

Sajam studentskog zapošljavanja „Summer job“ u Podgorici i Kotoru

1903sjposao
S
edmi po redu sajam studentskog zapošljavanja „Summer job“ biće održan u ponedjeljak 24. marta u Podgorici od 10 časova  i u srijedu 26.marta u Kotoru.

Sajam studentskog zapošljavanja „Summer job“ u Podgorici i Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći na današnjem presu povodom sezonskog zapošljavanja ministar rada i socijalnog stranja Predrag Bošković je rekao da je nezaposlenost mladih ključni problem sa kojim se naša država suočava.

-Nezaposlenost mladih je ključni problem sa kojim se naša država suočava, i zbog toga ovaj projekat ne zaslužuje samo našu pažnju već i našu pomoć, rekao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković koji je dodao da treba da se riješi jedan od osnovnih problema a to je nekonkurentnost domaće radne snage.

Ministra Bošković je naglasio da ovakav projekat može da pomogne da se smanji broj radne snage koja se angažuje sa strane.

-Danas smo imali na Vladi jedan dokument koji je veoma značajan, a to je analiza većeg broja naše radne snage na sezonskim poslovima, tako da ovakav projekat može da pomogne da se smanji broj zaposlenih sa strane koji se izjednačava sa brojem nezaposlenih iz naše države, dodao je Bošković.

Student povjerenik Univerziteta Crne Gore Miloš Pavićević istakao je da je cilj projekta „Summer job“ da zainteresovani studenti i maturanti steknu radne navike i zarade svoje prve honorare.

-Cilj ovoga projekta je da svi studenti i maturanti koji se zainteresovani za zapošljavanje, to dobiju, a da tokom ljetnjeg odmora steknu radne navike i zarade svoje prve honorare, rekao je Student povjerenik Univerziteta Crne Gore Miloš Pavićević.

On je naglasio da će svim zainteresovanim studentima biti obezbijeđen prevoz autobusima iz 12 gradova i to iz: Podgorice, Cetinja, Nikšića, Danilovgrada, Andrijevice, Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina, kao i iz tri grada na primorju: Bara, Budve i Tivta.

Na presu je govorila i pomoćnica ministra prosvjete Mubera Kurpejović, koja je podržala ovaj projekat.

-Sve ono što doprinosi da se naši mladi ljudi i prije završetka studija susretnu sa poslovnim okruženjem, odnosno radnim ambijentom, doprinosi i kvalitetnijem obrazovanju, rekla je Kurpejović.

Ona je naglasila da će u narednom periodu Ministarstvo prosvjete raditi i na kvalitetnijem kreiranju upisne politike.

-Tu nije dovoljno da bude restriktivna politika, već je neophodno raditi i jačati svijet mladih ljudi, šta je ono što treba, dodala je Kurpejović.

Posljednje četiri godine partner u ovom projektu je i kompanija Koka Kola.

-Ove godine Koka Kola će se predstaviti jednim novim programom koji je usmjeren na zaposlenje studenata i apsolvenata, gdje će se nakon selekcije prijavljenih, program realizovati u julu u avgustu. Svi koji prođu ovaj kurs ućiće u bazu za potencijane zaposlene u našoj kompaniji, rekao je predstavnik Koka Kole, Dragan Marković.

U okviru prošlogodišnjeg sezonskog sajma studentskog zapošljavanja predstavilo se 50 poslodavaca koji su imali mjesta za 300 do 400 zainteresovanih studenata. I ove godine organizatori očekuju slično interesovanje.

B.J.

Portal Analitika