Društvo

AMBASADA SAD: Crnogorske vlasti da istraže slučaj Telekom

1903telekomPG
A
mbasada Sjedinjenih Američkih Država poziva crnogorske vlasti da sprovedu potpunu istragu i privedu pravdi sve koji su krivi u slučaju Telekom, saopšteno je Portalu Analitika iz američke ambasade.

AMBASADA SAD: Crnogorske vlasti da istraže slučaj Telekom
Portal AnalitikaIzvor

“Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) je došla do dokaza o podmićivanju u Crnoj Gori. Crnogorske vlasti su se u januaru 2012. godine saglasile da otvore istragu o tim tvrdnjama. Od tada, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država podržava istragu pomaganjem vlastima da dobiju dokumenta povezana sa ovim predmetom”, navodi se u saopštenju.

Napominju da je predmet “Komisija za hartije od vrijednosti i berzu SAD protiv Štrauba” građanska parnica koju je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu pokrenula protiv Eleka Štrauba (Elek Straub), Andraša Baloga (Andras Balogh) i Tamaša Morvaija (Tamas Morvai) iz Mađar Telekoma. Predmet se dijelom odnosi na tvrdnje da su Štraub, Balog i Morvai odobrili da Mađar Telekom sa 7,35 miliona eura podmiti vladine zvaničnike u Crnoj Gori kako bi olakšali Mađar Telekomu da stekne vlasništvo nad državnom telekomunikacionom kompanijom Telekom Crne Gore.

“Budući da su akcije Mađar Telekoma kotirane na američkoj berzi, Sjedinjene Američke Države imaju jurisdikciju nad direktorima Mađar Telekoma zbog kršenja Zakona o inostranoj koruptivnoj praksi iz 1977. godine. Iz tog razloga, ovi pojedinci mogu biti tuženi od strane Komisije za hartije od vrijednosti i berzu. Komisija za hartije od vrijednosti i berzu nema, niti je ikada imala, jurisdikciju nad aktivnostima državljana Crne Gore koji su uključeni u ovaj predmet”, ističe se u saopštenju.

Podsjećaju da je u januaru ove godine pomoćnik glavnog zastupnika tužbe Robert I. Dodž (Robert I. Dodge) obavijestio vijeće odbrane da Komisija za hartije od vrijednosti i berzu neće nastaviti postupanje u vezi sa svojim činjeničnim tvrdnjama o korupciji u Crnoj Gori i da će, u cilju racionalizacije svojih činjeničnih tvrdnji, u nastavku postupka u ovom predmetu bazirati svoju tužbu u potpunosti na tvrdnjama povezanim sa Makedonijom.

Portal Analitika