Društvo

CGO: Prikupljeno desetine prijava građana za korupciju

17cgologook
A
ktivisti Centra za građansko obrazovanje (CGO) podijelili su danas, u uličnoj akciji Pozovi-spriječi ili liječi korupciju, nekoliko stotina lifleta i prikupili na desetine prijava građana, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

CGO: Prikupljeno desetine prijava građana za korupciju
Portal AnalitikaIzvor

Navodi se da je tokom akcije građanima dijeljen promotivni materijal kroz koji se ukazuje na štetnost i oblike korupcije i vezanih nezakonitih radnji po društvo.

- U toku akcije, građani su imali mogućnost da se informišu o različitim oblicima korupcije i nezakonitih radnji koje oni sami mogu prijaviti Upravi za inspekcijske poslove, a na samom štandu mogli su anonimno popuniti prijavu i ubaciti lično u kutiju za prikupljanje prijava - kaže se u saopštenju CGO.

Građanima je, kako se navodi, skrenuta pažnja na neke od oblika nezakonitosti koje mogu prijaviti inspekcijskim organima, poput nelegalne gradnje, rada bez ugovora, prodaje robe kojoj je istekao rok ili je sumnjivog porijekla, prodaje alkoholnih pića i cigareta maloljetnim licima, neizdavanja fiskalnih računa.

- Takođe, oni su ohrabrivani da prijave i nepravilnosti u radu inspektora/ki kao što su nepostupanje po prijavi, primanje mita, nepreduzimanje mjera ili selektivne kontrole - dodali su iz CGO.

Prema njihovim riječima, akciju je propratio veliki broj zainteresovanih građana, a akciji su prisustvovali i predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori i Uprave za inspekcijske poslove.

- Projektom je planirano održavanje još pet sličnih uličnih akcija, a u okviru istog CGO je ranije otvorio i SOS liniju za prijavu korupcije inspekcijskim organima putem koje građani, kao i pravni subjekti, mogu prijaviti konkretne primjere koruptivnih radnji iz domena djelovanja inspekcijskih organa direktno CGO–u - naveli su iz te NVO.

Ta linija je, kako su pojasnili, dopuna već postojećoj SOS liniji Uprave za inspekcijske poslove, ali i mogućnost da oni građani/ke koji imaju više povjerenja u NVO sektor nego u same institucije prijavljuju slučajeve korupcije i drugih nezakonitih radnji.

Akcija je sprovedena u okviru projekta Inspekcijom protiv korupcije, koji se realizuje kroz Program podrške civilnom društvu u oblasti krivičnog pravosuđa (CJCSP) a koji finansira Ambasada SAD u Podgorici, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

Portal Analitika