Abiznis

Metalfer: Radnici sprječavaju obavljanje planiranih aktivnosti

metalfer
U
kompaniji Metalfer, sa žaljenjem i razočaranjem smo primili informaciju da su radnici, njih dvadeset, ponovo spriječili obavljanje planiranih aktivnosti sanacije i priključenja na elektroenergetski sistem - što je prva a veoma komplesna faza u procesu aktiviranja zatvorenog rudnika, saopšteno je Portalu Analitika iz Metalfera.

Metalfer: Radnici sprječavaju obavljanje planiranih aktivnosti
Portal AnalitikaIzvor

Preko vikenda, kako se dodaje u saopštenju, su stigli inženjeri iz Slovenije, predvođeni Damijanom Selanom koji je prihvatio odgovornost da bude stalno postavljen u RMU Berane kao tehnički direktor.

- Kako nije postojala dobra volja postojećih radnika rudnika da se uključe u proces sanacije, čime bi na najbolji mogući način pokazali svoju zainteresovanost da rudnik proradi a oni počnu živeti od svog rada, po nalogu elektro-energetskog inspektora konstatovanom u zapisniku od 10. marta morali smo angažovati specijalizovanu kompaniju za te poslove. Inženjeri RAMEL-a iz Nikšića tako su takođe jutros izašla na teren, a sve u prisustvu nadležnog rudarskog insprektora, kao i tehničkog rukovodioca rudnika Jovanke Bogavac. Za srijedu su bili planirani razgovori sa prijavljenima na oglas. Proces puštanja struje, uključivanje jamske ventilacije i ispumpavanja akumulirane vode ima za cilj spašavanje kako privatne imovine i investicije Metalfera, tako i geoloških rezervi uglja koje su u vlasništvu Republike Crne Gore, navodi se u saopštenju.

- Ponovićemo da smo zatečenim radnicima ponudili, da posle 8 mjeseci neprimanja plata, za mart prime dve plate, i dalje redovnu platu do pokretanja proizvodnje, nakon čega bi se počele isplaćivati i preostale plate duga iz perioda prethodnog poslodavca. Smatramo da je ovakva ponuda više nego fer i korektna, a posebno u vremenima ekonomske krize, i posebno kada je u pitanju RMU Berane - rudnik koji ne radi, koji je poplavljen, i gde i dalje traje proces utvrđivanja štete koja svakim danom raste i preti da rudnik možda i trajno zatvori. Predstavnik zaposlenih – Ljubo Gledović, je ponovio zahtev zaposlenih da im se odmah isplati pet plata i da ne dovoljavaju bilo kakve aktivnosti u rudniku. Ćulafiću, pravnom savjetniku sindikata dali smo kontakt naših pravnih savetnika u pokušaju da nastalu neprijatnu situaciju prevedemo u civilizovane tokove i institucije države Crne Gore.

Zahvaljujemo se Vladi Crne Gore, predstavnicima lokalne samouprave i predstavnicima inspekcijskih službi, na korektnoj i profesionalnoj saradnji. S druge strane, moramo konstatovati da naša kompanija Metalfer, zajedno sa partnerom Premogovnik Velenje, neće po svaku cenu razvijati projekat Berane, i vrlo brzo ćemo iznijeti svoj zajednički stav, navodi se u saopštenju.

 

 

 

Portal Analitika