Društvo

Medenica na sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova EU

medenica
P
redsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica prisustvuje danas, 17. marta 2014. godine, u Luksemburgu, zajedničkom sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije i Suda pravde Evropske unije, saopšteno je Portalu Analitika iz Vrhovnog suda.

Medenica na sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova EU
Portal AnalitikaIzvor

Povod zajedničkog sastanka jeste diskusija o odlukama o prethodnom pitanju (preliminarne odluke) i njihovoj praktičnoj primjeni. Na jednodnevnom sastanku, predsjednici vrhovnih sudova i sudije Suda pravde Evropske unije razgovaraće o iskustvima nacionalnih sudija, raspoloživim pravnim ljekovima i budućnosti postupaka za preliminarne odluke.

-Podsjećamo, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, od strane kolega iz Evropske unije, jednoglasno je izabrana za posmatrača na Generalnoj skupštini održanoj 13. oktobra 2011. godine u Sofiji. Predsjednica crnogorskog Vrhovnog suda se na taj način tada pridružila ostalim posmatračima-predsjednicima Vrhovnih sudova Hrvatske, Norveške i Lihtenštajna, piše u saopštenju.

Mreža predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije je udruženje osnovano 2004. godine i ima za cilj unapređenje razmjene mišljenja i iskustva u sudskoj praksi država Unije, promociju organizacije i funkcija vrhovnih sudova, naročito povezanih sa njihovom ulogom u primjeni legislative evropskog komunitarnog prava.

 

Portal Analitika