Društvo

Održan trening za advokate o zastupanju žena, žrtava nasilja

trening1
T
rening za advokate o zastupanju žena žrtava nasilja održan je proteklog vikenda, 15. i  marta u hotelu „Maestral“ u Pržnu, u organizaciji NVO Centar za ženska prava.

Održan trening za advokate o zastupanju žena, žrtava nasilja
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj trening NVO Centar za ženska prava sprovela je u partnerstvu sa Udruženjem sudija Crne Gore, u okviru projekta „Jačanje vladavine prava i ljudskih prava u Crnoj Gori kroz osnaživanje žena i osoba sa invaliditetom pri korišćenju pristupa pravdi“, a finansiran je od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kroz 2013 Democracy Commission Small Grants Program.

Cilj treninga bio je unapređenje pristupa pravdi i ljudskih prava žena koje su preživjele nasilje, korišćenjem instituta besplatne pravne pomoći, kao jednog od instrumenata koji omogućava jednak pravni tretman svih građana u Crnoj Gori. Samim tim, doprinosi se jačanju crnogorskog pravosuđa i povećanju povjerenja u rad svih pravosudnih organa u našoj zemlji.

trening2
Crna Gora je u poslednjih 4 godine usvojila važne međunarodne i nacionalne propise koji se odnose na problem nasilja nad ženama. Neke od ključnih su: Zakon o zaštiti od nasilja u porodici (2010) i prateća podzakonska akta, Protokol o postupanju institucija u slučajevima nasilja u porodici (2011) , a u martu 2013. godine je ratifikovala i novu Konvenciju Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) koja je prvi pravno obavezujući međunarodni instrument u Evropi u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici i najdalekosežniji međunarodni ugovor koji se bavi ovim oblikom kršenja ljudskih prava.

Da bi ovako opsežne zakonske reforme u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici zaživjele u praksi i obezbijedile sigurnost i zaštitu žrtvama nasilja, izuzetno je važno obezbijediti pravno zastupanje od strane advokata koji su posebno obučeni da razumiju ovu problematiku. Međutim, iskustvo Centra za ženska prava pokazuje da žene žrtve nasilja, kao oštećene u postupku, veoma rijetko koriste advokatsku pomoć. To se direktno odražava na ishod postupka, ali i na slabu informisanost žrtava o pravnim lijekovima koji su dostupni u slučaju po njih nepovoljnog ishoda sudskog postupka i neadekvatne zaštite od države.

trening
Tako imamo blagu kaznenu politiku na nacionalnom nivou kada je u pitanju nasilje nad ženama , ali i veoma mali broj predmeta koji se vode pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Stoga je Centar za ženska prava okupio tim advokata koji su spemni da zastupaju žene žrtve nasilja, a koji su tokom treninga biti u prilici da čuju niz predavanja na teme značajne za zastupanje i unaprjeđenje pristupa pravdi žena i djece žrtava nasilja. Tu spadaju : fenomen nasilja nad ženama, primjena nacionalnog zakonodavstva u oblasti nasilja nad ženama i nasilja , praksa Evropskog suda za ljudska prava kroz studije slučajeva itd.

Predavačice su bile: Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i članica radne grupe koja je radila na Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici i pratećem Protokolu, Ines Bojić, advokatica iz Hrvatske sa bogatom praksom u zastupanju žena žrtava nasilja pred Evropskim sudom za ljudska prava i Maja Raičević, izvršna direktorka Centra za ženska prava. Na treningu se prisutnima obratio i predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović, čija kancelarija pruža usluge pravne pomoći klijentkinjama Centra za ženska prava.

 

Portal Analitika