Region

Trećini Hrvatske prijeti siromaštvo

1603zagreb
T
rećina stanovništva Hrvatske naginje siromaštvu, pokazuje studija hrvatskog Znanstvenog društva ekonomista, prenose hrvatski mediji.

Trećini Hrvatske prijeti siromaštvo
Portal AnalitikaIzvor

Stopa siromaštva se povećava naročito od početka krize prije šest godina, tako da je Hrvatska vodeća među 15 zemalja Evrope u kojima je u razdoblju od 2005. do 2012. godine došlo do porasta stope rizika od siromaštva.

Ovo je potvrdila naučna studija hrvatskog Znanstvenog društva ekonomista koja se bavila karakteristikama i tendencijom siromaštva u Hrvatskoj, a prenosi Novi list.

Jedan od autora istraživanja, Zoran Ježić, s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, ističe da je istraživanje dokazalo da se s rastom dohotka stopa rizika od siromaštva može smanjiti, ali i da rast stope BDP smanjuje rizik od siromaštva.

Drugim riječima, rast BDP od jedan odsto, stopu rizika od siromaštva smanjuje 0,28 odsto.

Stopa rizika od siromaštva, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2012. godini je iznosila 20,5 odsto, a u riziku od siromaštva su, među ostalima, starija domaćinstva, nezaposleni, mladi.

Istraživanje je kombinovalo metodologiju Eurostata i Međunarodne organizacije rada i pokazalo da je rizik od siromaštva među zaposlenima u Hrvatskoj 6,1 odsto, a viša stopa rizika bilježi se u Grčkoj, Rumuniji i Španiji.

Posebno su, međutim, pogođeni mladi u dobu od 16 do 29 godina. U toj populaciji stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi 17,8 odsto.

U Institutu za javne finansije ističu da je potreban transparentan i pravedan sistem socijalne zaštite temeljen na uključenosti svih građana i nepostojanju diskriminacije.

Na smanjenje stepena nejednakosti u društvu, pak, uticaj imaju tržište rada i poreska politika, jednako kao i ulazak u Evropsku uniju. Na to ukazuje istraživanje o ulozi politike na tržištu rada kao i poreske politike u smanjenju nejednakosti prihoda u Hrvatskoj.

Između ostalog ovo istraživanje je dovelo do zaključka da više i visoko obrazovanje nema značajan uticaj na nejednakosti u prihodima. Iako progresivno oporezivanje ima uticaja na smanjenje nejednakosti, ono u sebi krije i neke zamke.

"Ako previše opteretite najviše plate, može se dogoditi da odu u sivu zonu, ili svoj rad zamijene dokolicom", zaključuje se u istraživanju.

Novi list.hr

Portal Analitika