Društvo

U Šušanju formirana izviđačka četa „Sveta Marija“

ceta1
U
subotu je u Šušanju osnovana Izviđačka četa “Sveta Marija” kao dio Izviđačkog odreda “24. novembar”.

U Šušanju formirana izviđačka četa „Sveta Marija“
Portal AnalitikaIzvor

 

Peđa Glavanović, vođa izviđača “Sv. Marija” naglasio je kako su izviđači samostalna, dobrovoljna, nepolitička, patriotska i organizacija neformalnog obrazovanja za djecu i omladinu, te je pozvao sve mlade iz Šušanja da im se pridruže i uključe u izviđače, bez obzira na porijeklo, nacionalnost i vjersku pripadnost.

Okupljenima se obratila i Ivana Marstijepović, zamjenica vođe izviđača u Šušanju, koja je rekla da je cjelokupno njihovo djelovanje inspirisano riječima osnivača izviđača Roberta Badena - Powella od Gilwella, koji je rekao da je stvarni put ka sreći darivanje sreće drugima.

“Svjesni toga, želimo svojim aktivnostima ostaviti ovaj svijet malo boljim nego smo ga našli”, kazala je Ivana i dodala kako su upravo zato prvu aktivnost započeli s poznatim geslom: “Ako hoćeš mijenjati svijet, kreni od svoga praga”.

ceta
Prva aktivnost nove izviđačke čete bilo je uređivanje okoline oko crkve Svete Marije u Šušanju, u saradnji sa župnim uredom u Šušanju, mjesnom zajednicom i JP Komunalne djelatnosti. Zasadili su maslinu, simbol mira i dugovječnosti, ali i simbol grada i opštine Bar.

Ispred Odreda “24. novembar”, svečanosti osnivanja IČ “Sveta Marija” MZ Šušanj prisustvovali su starješina Miodrag Tanjo Masoničić i član Nikola Durutović. Masoničić je upoznao mlade sa svjetskom istorijom izviđača, kao i sa nastankom i aktivnostima izviđačkih odreda u Crnoj Gori.

 

(Ž.M)

 

 

 

Portal Analitika