Društvo

Crnogorski maslinari nagrađeni u Zadru

maslinari
N
a 16. Međunarodnoj manifestaciji uljara i maslinara „Noćnjak“ u Zadru, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović uručio je nagradu jednom maslinarskom društvu iz Crne Gore.

 Crnogorski maslinari nagrađeni u Zadru
Portal AnalitikaIzvor

 

"Crnogorski maslinari, članovi udruženja, njih oko 50, učestvuje na „Noćnjaku“, regionalno najznačajnijoj maslinarskoj manifestaciji, koja okuplja impozantan broj uljara, maslinara, predstavnika državnih institucija i ostalih gostiju iz zemalja Mediterana", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Noćnjak“, se održava svake godine u drugom gradu na hrvatskom primorju, a manifestaciju organizuje Zadružni savez Dalmacije. Ove godine, tokom tri dana manifestacije, više od 350 firmi i proizvođača izlagaće svoje proizvode. Učesnici i posjetioci ove manifestacije posebno su zainteresovani za prisustvo na predavanjima, sajmovima, naučnim skupovima, ali i ostalim događajima predviđenim bogatim programom.

Iz crnogorskog resornog minista navode da je u zadru sa crnogorskim maslinarima, prvi put na manifestaciji u Zadru, prisutan i njihov predstavnik, koji je i primio nagradu koju je predsjednik Hrvatske uručio jednom maslinarskom društvu iz Crne Gore.

Program manifestacije, osim predavanja sadrži i male škole „kušanja ulja“, odnosno ubrzani kurs organoleptičkog ocjenjivanja ulja, izlete, terensku i praktičnu obuku, posjetu maslinjacima i uljarama u tom kraju.

"Učešće naših maslinara na ovoj manifestaciji od velikog je značaja za crnogorske proizvođače, jer imaju priliku da usvoje nova znanja i tehnologije u proizvodnji maslina i maslinovog ulja, kako bi unaprijedili sopstvenu proizvodnju. Značajno je da čuju i na koji način se njihove kolege iz regiona probijaju na tržištima i u čemu im sve pomaže članstvo u dobro organizovanim udruženjima. Ministarstvo je, upravo iz ovih razloga, podržalo odlazak maslinara na reagionalnu manifestaciju. Sa sličnim aktivnostima, zasnovanim na podršci edukaciji, nastaviće se u narednom periodu i za poljoprivredne proizvođače iz drugih sektora", zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

 

(rtcg)

Portal Analitika