Turizam

Green Home: Održivi turizam na Šaskom jezeru

1603grinhoumok
N
VO “Green Home” realizuje  projekat pod nazivom “Podrška lokalnim zajednicama u implementaciji turističkih praksi zasnovanih na prirodnim bogatstvima u okolini Šaskog jezara”, koji ima za cilj promociju šireg područja Šaskog jezera kao odgovorne turističke destinacije uz obezbijeđenje zaštite i održivog upravljanja važnim i osjetljivim djelovima biodiverziteta u ovoj oblasti.

Green Home: Održivi turizam na Šaskom jezeru
Portal AnalitikaIzvor

“Sa ciljem promocije Šaskog jezera kao odgovorne turističke destinacije, NVO Green Home je u saradnji sa restoranom “Shasi” započela adapticiju prostorije u sklopu restorana koja će biti transformisana u trajni centar za posjetioce. Centar za posjetioce će u sklopu projekta biti opremljen promotivnim tablama i turističkim materijalima koji će posjetiocima obezbijediti potrebne informacije o lokaciji, biodiverzitetskim, arheološkim i drugim vrijednostima jezera i njegove okoline, kao i o sadržajima koji mogu da se iskuse i dožive na samom jezeru i u njegovoj okolini. Dodatnu vrijednost centru daće domaći proizvodi lokalnog stanovništva koji će moći da se isprobaju i kupe, a zainteresovani turisti će moći da posjete same proizvođače, njihova imanja i domaćinstvima. Informacije o proizvodima, proizvođačima i lokacijama na kojima se nalaze biće takođe dostupne u centru”, saopšteno je Portalu Analitika iz NVO Green Home.

Kako bi dobili na kvalitetnijim i sadržajnijim programima za posjetioce radićemo sa lokalnim stanovništvom koje već ima određene proizvode koji mogu biti dio atraktivne turističke ponude u ovoj oblasti. S tim u vezi, održani su i inicijalni sastanci sa predstavnicima lokalne zajednice sa kojima su dogovorene aktivnosti koje će NVO Green Home sprovesti sa ciljem jačanja kapaciteta i umrežavanja u lokalnoj zajednici kako bi uvezali zaštitu životne sredine i turističke prakse i dobili što kvalitetniji i održiviji turistički proizvod.

-Osim ovoga, kroz projekat se želi inicirati imenovanje Šaskog jezera kao zaštićene oblasti u kategoriji Spomenik prirode, na način što će biti izrađen Prilog studiji zaštite za Šasko jezero ali i pratiti lokalni i drugi planovi razvoja za ovu oblast- navedeno je u saopštenju.

Projekat je finansiran od strane Partnerskog fonda za zaštitu ekosistema (Critical Ecosystem Partnership Fund, CEPF).

Portal Analitika