Društvo

REACT ALUMNI: Poslanici da opravdaju povjerenje naroda

reaktok
U
česnici Foruma REACT ALUMNI pozvali su poslanike u Skupštini Crne Gore da preuzmu odgovornost i opravdaju povjerenje koje su im ukazali građani.

REACT ALUMNI: Poslanici da opravdaju povjerenje naroda
Portal AnalitikaIzvor

- Mi, učesnici Foruma polaznici dosadašnjih REACT kampova, sastali smo ce u Čanju da diskutujemo na teme spoljne politike, odbrane i bezbjednosti Crne Gore. Ovdje smo da svoje znanje, sposobnost i vještine stavimo na raspolaganje budućnosti naše države i na taj način aktivnije doprinesemo stvaranju boljeg ambijenta za život mlađim generacijama. Saglasni smo da je pitanje bezbjednosti izuzetno važno za ekonomski, demokratski i kulturni napredak svake zemlje. Imajući na umu da dosadašnja javna debata o članstvu u NATO, u Crnoj Gori uglavnom protiče bez ozbiljnijeg interesovanja i angažovanja šire javnosti a komunikacija političkih elita sa građanima već je godinama jednolična i neproduktivna, odlučni smo da debatu o ovom spoljnopolitičkom pitanju osnažimo, osvježimo i učinimo je razumljivom za sve građane u svim djelovima Crne Gore, bez obzira na njihove razlike i različite stavove po pitanju članstva u Alijansi, navodi se u saopštenju.

Nastojeći da svi budemo isti u našim različitostima, pritom dijeleći i stremeći istim ciljevima i vrijednostima, na ovaj način, kako se dodaje u saopštenju, pozivamo političke subjekte, na prvom mjestu poslanike u Skupštini Crne Gore da preuzmu odgovornost i opravdaju povjerenje koje su im ukazali građani.

- Trajno rješavanje mira i stabilnosti i pitanje članstva u kolektivnom sistemu bezbjednosti kakav je Sjevernoatlantski Savez mora se najskorije naći na dnevnom redu zasjedanja. Nećemo dozvoliti da ponovimo greške naših predaka. Obavezujemo se, da ćemo, svako sa svog mjesta i u okviru svojih kapaciteta učiniti građanski napor da Crnu Goru napravimo boljim mjestom za život. Svjesni smo da ćemo na tom putu nailaziti na različite izazove. Jedini način da ih prevaziđemo je kroz zajedničku saradnju, toleranciju i razumijevanje. Integracije Crne Gore u moderne, napredne i demokratski uređene političke saveze ne smiju same po sebi biti cilj, već način da nam vladavina prava postane stil života, zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

Portal Analitika