Društvo

MIRANOVIĆ: Nikolić se borio za Crnu Goru

1503nikolicok
R
ektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović kazao je na komemoraciji povodom smrti akademika Božidara Nikolića da se Nikolić borio za Crnu Goru, očuvanje statusa crnogorske crkve, kulture i jezika, prenosi radio Antena M.

MIRANOVIĆ: Nikolić se borio za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

U Rektoratu Univerziteta Crne Gore  održana je  komemoracija povodom smrti akademika Božidara Nikolića.

- Profesora Božidara Nikolića pamtićemo po ulozi koju je imao u razvoju crnogorskog univerziteta, kazao je rektor te ustanove Predrag Miranović, na komemorativnoj sjednici povodom smrti predsjednika Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Miranović je podsjetio da je Nikolić bio prvi dekan Mašinskog fakulteta.

- Zahvaljujući njegovom zalaganju na UCG se počeo razvijati i njegovati preduzetnički duh, a Mašinski fakultet je izašao iz okvira nastavne i naučne djelatnosti, širom se okrenuo svojoj trećoj misiji, a to je pružanje ekspertskih usluga pojedincima i društvu, što je donijelo višestruke benefite Univerzitetu u cjelini, kazao je rektor UCG.

Uprkos odlasku u penziju, Nikolić je, dodaje Miranović, neprestano bio društveno angažovan.

- Potpuno ga je ispunjavla borba za njegovu Crnu Goru i njenu državnost, borba za status crnogorske crkve, crnogorske kulture i jezika, borba u kojoj je uvijek bio u prvim redovima. Potpuno ga je ispunjavao i angažman u DANU-u. Ostavio je neizbrisiv trag u nauci i ostaće upamćen po svojim plemenitim nastojanjima da naučni rad vrednujemo, poštujemo i nauci pružimo mjesto koje zaslužuje, objasnio je Miranović.

Sreten Perović akademik iz DANU-a podsjetio je da je, u periodu ekonomskih sankcija i ratnog okruženja, Nikolić od 1990. do 1995. bio rektor UCG.

- Poslije uzaludnih pokušaja da obustavi mobilizaciju studenata i slanje na front i on sam je išao na front, kako bi vraćao studente i tako im spašavao i obraz i život, rekao je Perović.

Božidar Nikolić, preminuo je juče u Podgorici u 73. godini. Autor je pet univerzitetskih udžbenika i oko 150 naučno - stručnih radova i članaka u domaćim i stranim časopisima, kongresima i publikacijama. Dobitnik je brojnih nagrada.

Izvor: Antenam.net

Portal Analitika