Društvo

KRIVOKAPIĆ: Nikolića se Crna Gora vazda mora sjećati

2403Ranko-Krivokapic
P
redsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i ministarka nauke Sanja Vlahović uputili su telegrame saučešća povodom smrti predsjednika Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Božidara Nikolića, njegovoj porodici i akademicima DANU.

KRIVOKAPIĆ: Nikolića se Crna Gora vazda mora sjećati
Portal AnalitikaIzvor


Nikolić je preminuo jutros u Podgorici, u 73. godini. Komemorativna sjednica biće održana sjutra u devet sati, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.



„Profesor emeritus Nikolić je Crnogorac koji služi na čast intelektualnoj zajednici Crne Gore. Pripada onom malom broju antiratnih boraca, kojeg se časna Crna Gora vazda mora sjećati. Pamtiće ga dugo i njegovi američki i evropski studenti, kao profesora velikog uma iz malene Crne Gore“, naveo je Krivokapić.



On je rekao da je DANU imala na svom čelu Božidara, kao prvog među jednakima, koji je svojim bićem i radom čuvao obraz nauke i čovječnosti crnogorske.



„Neka njegova djela i radovi budu vječni svjedoci njegovog života i rada. Pronađite u njegovom životnom putu toplinu koja će vam dati snagu, i ublažiti prazninu koja je nastala njegovim odlaskom”, kaže se u telegramu Krivokapića.



Saučešće povodom smrti Nikolića uputila je i ministarka nauke Sanja Vlahović.



Ona je navela da je Nikolić, kroz bogatu pedagošku karijeru kao profesor, mentor i istraživač, afirmisao znanje kao jednu od presudnih vrlina i mjerilo pravih vrijednosti društva.



"I tim istim znanjem i mudrošću izabrao da se dosljedno bori i zalaže za identitet Crne Gore i njenu nezavisnost, čemu je dao nemjerljiv doprinos", navodi se u telegramu Vlahović.

 

tekst: mina, foto: sdp.co.me

Portal Analitika